Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Voľby francúzskeho prezidenta sa blížia, Sarkozy vyjadril svoje plány

Nicolas Sarkozy Foto: TASR/AP

Najnovšie predvolebné prieskumy naznačili, že Sarkozy predstihol o 1,8 percenta svojho hlavného súpera, kandidáta socialistickej strany Francoisa Hollanda.

Paríž 5. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes predstavil svoj volebný program v oblasti ekonomiky. Urobil tak necelé tri týždne pred prezidentskými voľbami, ktoré budú 22. apríla.

Sarkozy sa zaviazal zaviesť nový zákon, podľa ktorého by Francúzsko muselo mať každoročne vyrovnaný rozpočet. "Toto zlaté pravidlo by mali schváliť všetci naši partneri v Európskej únii - či sú z ľavice alebo z pravice," povedal.

Sľúbil tiež zmraziť príspevky Francúzska do EÚ tak, aby Paríž každoročne ušetril 600 miliónov eur.

Najnovšie predvolebné prieskumy naznačili, že Sarkozy predstihol o 1,8 percenta svojho hlavného súpera, kandidáta socialistickej strany Francoisa Hollanda. Ak však obaja postúpia do druhého kola volieb, Hollande by Sarkozyho porazil s náskokom asi sedem percent.

Podpora Sarkozyho stúpla po dvoch útokoch islamského strelca na vojakov a židovskú školu. Teraz sa však pozornosť voličov začala presúvať k ekonomike a Sarkozy im dnes sľúbil väčšiu stabilitu.

Hollande sa v stredu vyslovil za zvýšenie daní pre bohatých. Sľúbil tiež zmraziť ceny palív a o 30 percent znížiť mzdy prezidenta a členov vlády.

Francúzskych voličov podľa prieskumov najviac ťaží nezamestnanosť, informovala dnes BBC.