Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Neznámi vandali poškodili hrob francúzskeho exmaršala Pétaina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Maršal Pétain sa stal symbolom kolaborácie s nacistami, a to aj napriek svojmu hrdinstvu počas bojov prvej svetovej vojny.

Paríž 13. novembra (TASR) - Neznámi vandali poškodili hrob francúzskeho dôstojníka a politika Philippa Pétaina, ktorý bol počas druhej svetovej vojny na čele vichystického Francúzska. Maršal Pétain sa stal symbolom kolaborácie s nacistami, a to aj napriek svojmu hrdinstvu počas bojov prvej svetovej vojny. Informoval o tom spravodajský portál francetvinfo.fr.

Pétainov hrob sa nachádza na cintoríne v meste Port-Joinville na ostrove Yeu pri pobreží kraja Vendée na západe Francúzska.

Podľa prokuratúry mesta Sables-d'Olonne, ktorá prípad vyšetruje, bolo poškodenie hrobu zistené v nedeľu ráno. Neznámi páchatelia vyvalili kríž z bieleho kameňa a na náhrobný kameň nasprejovali nápis "A mon pere" (Môjmu otcovi).

Vyšetrovatelia predpokladajú, že k poškodeniu hrobu došlo v noci z 10. na 11. novembra alebo 11. novembra ráno.

Práve v nedeľu sa v Paríži konali spomienkové podujatia spojené so 100. výročím podpísania prímeria, ktoré viedlo k ukončeniu prvej svetovej vojny. Deň pred tým mal byť Pétain medzi ôsmimi maršalmi francúzskej armády z čias prvej svetovej vojny, ktorým mal byť oficiálne vzdaný hold v parížskej Invalidovni. Pétain napokon medzi ocenenými maršalmi nebol.

Polemiku o tejto záležitosti vyvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron, keď minulý týždeň v stredu ocenil účinkovanie Pétaina a označil ho za "veľkého vojaka" v prvej svetovej vojne, keďže v roku 1916 priviedol francúzsku armádu k víťazstvu v bitke pri Verdune. Tejto pocty je podľa Macrona Pétain hoden aj napriek svojim fatálnym rozhodnutiam počas druhej svetovej vojny - v rokoch 1940-44 -, keď bol na čele vichystického režimu.

Macronove slová pobúrili časť francúzskej verejnosti i židovskú komunitu a Izrael, keďže Pétain je označovaný za spoluvinníka pri deportáciách 13.000 Židov z Francúzska z roku 1942. Išlo o najrozsiahlejšie hromadné zatýkanie židovského obyvateľstva vo Francúzsku počas druhej svetovej vojny.

Podľa prokuratúry zatiaľ nie je jasné, či poškodenie hrobu súvisí s polemikou, ktorá sa vo Francúzsku rozpútala v dôsledku Macronovho výroku.

Po druhej svetovej vojne bol Pétain za velezradu odsúdený na trest smrti a odobrali mu aj hodnosť maršala. Vzhľadom na jeho pokročilý vek súd rozhodol, že trest smrti nebude vykonaný. Neskôr generál Charles de Gaulle navrhol zmeniť rozsudok nad Pétainom na doživotie.

Bývalý maršal zomrel 23. júla 1951 v internácii v Port-Joinville vo veku 95 rokov.

Pétainov hrob bol v minulosti znesvätený už viackrát.