Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

NETRADIČNÝ PROTEST: Známa Fontána di Trevi sa opäť sfarbila do červena

Pohľad na rímsku fontánu di Trevi potom, ako do nej Graziano Cecchini vylial krvavo červenú farbu 26. októbra 2017. Samozvaný umelec zopakoval čin, ktorý presne pred desiatimi rokmi ohromil svet. Foto: TASR/AP

Aktivista chcel týmto spôsobom protestovať proti korupcii a špinavostiam, ku ktorým v Ríme dochádza.

Rím 27. októbra (TASR) - Taliansky aktivista a umelec Graziano Cecchini nalial vo štvrtok do rímskej Fontány di Trevi červenú farbu, čím zopakoval svoj žartík spred desiatich rokov. Vtedy totiž fontánu, ktorá je jednou z najznámejších pamätihodností talianskej metropoly, poškodil rovnakým spôsobom, pripomenula agentúra AP.

Podľa Cecchiniho samotná farba fontáne nijako neublíži. Aktivista vo štvrtok povedal, že chcel týmto spôsobom protestovať proti korupcii a špinavostiam, ku ktorým v Ríme dochádza.

Svedkovia incidentu uviedli, že Cecchinimu sa podarilo vliezť do fontány, kam následne vylial červenú farbu. Z miesta ho po čine eskortovala privolaná polícia.

Samozvaného umelca Graziana Cecchiniho odvádzajú potom, ako vylial do rímskej fontány di Trevi krvavo červenú farbu 26. októbra 2017. Samozvaný umelec zopakoval čin, ktorý presne pred desiatimi rokmi ohromil svet.
Foto: TASR/AP

Cecchini ďalej uviedol, že svojim protestným činom chcel "vykríknuť, že Rím nie je mŕtvy, že je živý, a pripravený na to, stať sa opäť hlavným mestom umenia, života a renesancie".

Tento taliansky aktivista a umelec je známy aj tým, že na slávne Španielske schody v Ríme vysypal v roku 2008 viac ako 500.000 farebných umelohmotných loptičiek. Aj vtedy chcel takouto demonštratívnou akciou poukázať na problémy politického a sociálneho života v Taliansku.