Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Netanjahuova strana poprela rozhodnutie o predčasných voľbách

Na archívnej snímke Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Lieberman pri ohlásení svojej demisie vyzval koaličné strany, aby sa čo najskôr dohodli na termíne predčasných volieb do 120-členného Knesetu.

Jeruzalem 16. novembra (TASR) - Strana Likud izraelského premiéra Benjamina Netanjahua poprela správu, podľa ktorej sa Netanjahu v piatok dohodol s izraelským ministrom školstva Naftalim Benetom na vypísaní predčasných volieb. S odvolaním sa na hovorcu Likudu o tom informovala agentúra AFP.



Hovorca uviedol, že Netanjahu sa v piatok stretol s Benetom - predsedom jednej z koaličných strán Židovský domov (ha-Bajit ha-Jehudi) - v súvislosti s politickou krízou, ktorú spôsobilo tohtotýždňové odstúpenie vplyvného izraelského ministra obrany Avigdora Liebermana.

"Premiér povedal Benetovi, že fámy o tom, že padlo rozhodnutie o predčasných voľbách, nie sú pravdivé," povedal hovorca Likudu.

Lieberman pri ohlásení svojej demisie vyzval koaličné strany, aby sa čo najskôr dohodli na termíne predčasných volieb do 120-členného Knesetu. Vládu súčasne opustila aj Liebermanova strana Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov), takže Netanjahuovej koalícii zostala v parlamente len väčšina jediného hlasu.

Koaličný partner premiérovej strany chce voľby čo najskôr



Strana Židovský domov (ha-Bajit ha-Jehudi) - hlavný koaličný partner strany Likud izraelského premiéra Benjamina Netanjahua - žiada, aby boli predčasné voľby vypísané "čo najskôr". Na ich termíne sa plánuje dohodnúť už na nedeľňajšom zasadnutí vlády.

Podľa agentúry AP to v piatok povedal nemenovaný popredný predstaviteľ Židovského domova, ktorý sa vyjadril po tom, ako sa predseda jeho strany a zároveň izraelský minister školstva Naftali Benet stretol s Netanjahuom.

Predstaviteľ zároveň uviedol, že po tejto schôdzke je jasné, že "voľby sú potrebné čo najskôr". Lídri koaličných strán sa podľa jeho slov stretnú v nedeľu, aby sa dohodli na termíne volieb.

Denník Jerusalem Post priniesol v piatok po schôdzke Netanjahua s Benetom informáciu, že v Izraeli sa budú konať predčasné parlamentné voľby. Premiérova strana Likud však túto správu vzápätí prostredníctvom svojho hovorcu poprela.

Politickú krízu v Izraeli spôsobilo tohtotýždňové odstúpenie vplyvného izraelského ministra obrany Avigdora Liebermana. Ten pri ohlásení svojej demisie vyzval koaličné strany, aby sa čo najskôr dohodli na termíne predčasných volieb do 120-členného Knesetu.

Lieberman, ktorý nesúhlasil s prímerím s palestínskymi militantmi v pásme Gazy, vo štvrtok odovzdal svoju demisiu do rúk premiéra Netanjahua. Vládu súčasne opustila aj Liebermanova strana Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov), takže Netanjahuovej koalícii zostala v parlamente len väčšina jediného hlasu.

Samotný minister Benet údajne pohrozil odstúpením v prípade, že nedostane Liebermanovu doterajšiu funkciu, informovala agentúra AFP.