Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Netanjahu vrátil mandát na zostavenie vlády

Benjamin Netanjahu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Netanjahu vrátil prezidentovi poverenie po tom, ako neuspel so snahami o sformovanie novej parlamentnej väčšiny.

JJeruzalem 21. októbra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi, že vracia mandát na zostavenie novej vlády po septembrových parlamentných voľbách. Informoval o tom v pondelok večer denník Jerusalem Post.

Netanjahu vrátil prezidentovi poverenie po tom, ako neuspel so snahami o sformovanie novej parlamentnej väčšiny. Poverenie na vytvorenie kabinetu by mal teraz dostať Netanjahuov hlavný politický oponent, líder centristickej a liberálnej aliancie Modrá a biela Benny Ganc, potvrdila prezidentova hovorkyňa.

Netanjahu a Ganc sú vodcami strán, ktorá vzišli ako najsilnejšie z predčasných volieb v Izraeli zo 17. septembra. Líder Likudu vrátil prezidentovi mandát dva dni predtým, než mu vypršala 28-dňová lehota na zostavenie vlády.

Po voľbách nastala v Izraeli patová situácia, keďže žiadna z hlavných strán — ani Netanjahuova Jednota (Likud), ani Gancova víťazná Modrá a biela — nezískali dostatočnú podporu na vytvorenie väčšinovej vlády.

Gancova strana si v 120-členom parlamente (Knesete) podľa konečných výsledkov zabezpečila 33 kresiel, zatiaľ čo stredopravicový Likud získal len 32 kresiel, ale Netanjahua podporilo až 55 poslancov novozvoleného parlamentu, zatiaľ čo Ganca len 54.

Ani jeden z nich stále nemá podporu potrebnej väčšiny 61 poslancov 120-členného parlamentu. Snahy o vytvorenie spoločnej vlády oboch táborov zatiaľ neuspeli.