Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov má po afére nového šéfa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aféra okolo BAMF sídliaceho v Norimbergu vypukla po tom, ako sa ukázalo, že jeho pobočka v Brémach zrejme v najmenej 1200 prípadoch nezákonne udelila azyl.

Berlín 17. júna (TASR) - Nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) má nového šéfa. Juttu Cordtovú, ktorú v piatok odvolal nemecký minister vnútra Horst Seehofer pre škandál okolo nezákonného udeľovania azylu v jednej z pobočiek úradu, nahradí podľa informácií agentúry DPA Hans-Eckhard Sommer; ten mal doteraz na bavorskom ministerstve vnútra na starosti oblasť migračného a azylového práva.

Aféra okolo BAMF sídliaceho v Norimbergu vypukla po tom, ako sa ukázalo, že jeho pobočka v Brémach zrejme v najmenej 1200 prípadoch nezákonne udelila azyl. Prokuratúra v tejto súvislosti vyšetruje niekdajšiu šéfku brémskej pobočky BAMF a ďalších päť osôb vrátane troch právnikov, ktorí mali o nezákonnom udelení azylu rozhodnúť v rokoch 2013-2016 za úplatky.

Cordtová bola šéfkou BAMF od 1. februára 2017. Jej nástupca Hans-Eckhard Sommer chce žiadateľov o azyl dôkladnejšie preverovať pokiaľ ide o ich možné kontakty s teroristami a rýchlejšie vyhosťovať, píše DPA.

V nemeckých médiách sa už pred časom objavili špekulácie, že odhalené machinácie v Brémach sú iba špičkou ľadovca a že podobné nezákonné postupy sa týkajú aj najmenej ďalších desiatich pobočiek BAMF.