Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemeckú katolícku cirkev vyzývajú na odškodnenie obetí zneužívania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V správe o sexuálnom zneužívaní v katolíckej cirkvi v Nemecku sa podrobne opisuje 3677 prípadov zneužívania kňazmi v rokoch 1946-2014.

Fulda 25. septembra (TASR) - Nemeckú katolícku cirkev vyzývajú, aby ponúkla odškodné obetiam sexuálneho zneužívania kňazmi. Biskupi sa v utorok zároveň chystajú na celoštátnej konferencii oficiálne zverejniť šokujúcu správu o tejto téme, píše agentúra DPA.

"Stále je to otvorená rana," povedal v utorok pre stanicu ZDF Johannes-Wilhelm Rörig, vládny predstaviteľ zodpovedný za otázky sexuálneho zneužívania detí.

Katolícka cirkev sa borí s dôsledkami správy, ktorú si sama objednala u odborníkov z troch univerzít. V správe, ktorá unikla do médií už skôr, sa uvádza, že kňazi zapletení do zneužívania chlapcov neboli nikdy potrestaní, ani nadriadenými.

Správa unikla do popredných nemeckých magazínov Der Spiegel a Die Zeit začiatkom tohto mesiaca, pred jej oficiálnym predložením na spomínanej konferencii.

V správe o sexuálnom zneužívaní v katolíckej cirkvi v Nemecku sa podrobne opisuje 3677 prípadov zneužívania kňazmi v rokoch 1946-2014. Zneužívania sa dopustila 1670 kňazov, teda 4,4 percenta katolíckych duchovných.

Kardinál Reinhard Marx, ktorý je predsedom Konferencie biskupov Nemecka v meste Fulda v strednej časti krajiny, v pondelok vyhlásil, že cirkev sa vzhľadom na obvinenia zo zneužívania ocitla v "rozhodujúcom, zlomovom bode".

Správu vypracovali tri univerzity: v Giessene, Heidelbergu a Mannheime. V jej závere sa podľa magazínov Der Spiegel a Die Zeit uvádza, že vyše polovica obetí bola vo veku 13 rokov a menej a väčšinou išlo o chlapcov. Každý šiesty prípad sa týkal znásilnenia. Okolo 969 obetí zneužívania boli miništranti, dodáva Die Zeit. V dokumente sa tiež píše, že skutočné počty obetí sú pravdepodobne oveľa vyššie.