Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nemecko vyzvalo na riadne vyšetrenie smrti ruského novinára

Na nedatovanej snímke Maxim Borodin pózuje v Jekaterinburgu. Foto: TASR/AP

Maxim Borodin zomrel v nedeľu v nemocnici v Jekaterinburgu tri dni po incidente bez toho, aby po páde z okna svojho bytu, nachádzajúceho sa na piatom poschodí, znovu nadobudol vedomie.

Berlín 19. apríla (TASR) - Smrť ruského investigatívneho novinára, ktorý zomrel na následky zranení po páde z okna svojho bytu v Jekaterinburgu, si vyžaduje riade prešetrenie. Vyhlásila to v stredu v Berlíne hovorkyňa nemeckého rezortu zahraničných vecí Maria Adebahrová.

Nemecká vláda podľa jej slov nedisponuje nezávislými informáciami o tom, čo presne sa novinárovi Maximovi Borodinovi stalo, citovala ju agentúra AP.

Borodin zomrel v nedeľu v nemocnici v Jekaterinburgu tri dni po incidente bez toho, aby po páde z okna svojho bytu, nachádzajúceho sa na piatom poschodí, znovu nadobudol vedomie. Úrady jeho smrť oficiálne vyšetrujú ako samovraždu.

Šéfredaktorka denníka Novij Deň, pre ktorý Borodin pracoval, naopak uviedla, že neverí v redaktorovu samovraždu.

Borodin sa v rámci svojej novinárskej práce venoval organizovanému zločinu a korupcii. V posledných týždňoch sa podrobne venoval úmrtiam ruských žoldnierov pôsobiacich v Sýrii a zverejnil mená viacerých bojovníkov z mesta Asbest, ktorí v Sýrii padli.

"Sme teraz za vyšetrenie a vyriešenie celého tohto prípadu, ale odmietame špekulovať o jeho smrti," povedala novinárom hovorkyňa nemeckej diplomacie Adebahrová. Za nedobré označila tiež zmenšovanie sa priestoru pre kritickú a nezávislú žurnalistiku v Rusku.