Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nemecko vyslalo do Litvy prvých vojakov, majú natrvalo posilniť NATO

Nemeckí vojaci po pristátí na letisku vo Vilniuse 8. apríla 2024. Foto: TASR/AP

"Je to po prvýkrát, čo sme takúto jednotku trvalo umiestnili mimo územia Nemecka," povedal v pondelok Pistorius.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 8. apríla (TASR) - Nemecko vyslalo v pondelok do Litvy prvú skupinu zhruba 20 vojakov, ktorí tam majú natrvalo posilniť východné krídlo NATO. Nemecký minister obrany Boris Pistorius označil začiatok ich misie v tejto pobaltskej krajine za kľúčový krok na zlepšenie spôsobilostí Aliancie, ako aj "dôležitý deň pre Bundeswehr", informuje TASR podľa agentúry DPA.

"Je to po prvýkrát, čo sme takúto jednotku trvalo umiestnili mimo územia Nemecka," povedal v pondelok Pistorius v Berlíne na rozlúčkovej ceremónii, ktorá predchádzala vyslaniu vojakov.

Prvá skupina pozostáva približne z 20 vojakov, ktorí majú vytvoriť možnosti na neskoršie nasedenie väčšieho počtu, tzv. brigády. Do konca aktuálneho roka by ich v tejto pobaltskej krajine malo pôsobiť 150, pričom v nadchádzajúcich rokoch až tisícky.

"Viem, že nás čaká ešte veľa práce, a to aj priamo na mieste. Infraštruktúra musí byť v poriadku, musia tam byť kasárne, ubytovanie," povedal Pistorius. "Na litovskej strane treba ešte veľa urobiť... Spravíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme brigádu vybavili tak, ako je potrebné ju vybaviť od začiatku," povedal vojakom.

Brigáda sa má volať Panzerbrigade 45. Plne funkčná by mala byť do roku 2027, pričom má pozostávať z trvalo nasadených zhruba 4800 vojakov a približne 200 civilných príslušníkov nemeckých ozbrojených síl s rodinami.