Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tisícky Nemcov žiadali zastaviť pokusy na zvieratách pri Hamburgu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tamojšie praktiky vyšli najavo po tom, ako sa jeden z aktivistov dostal dovnútra predstierajúc, že je zamestnancom.

Hamburg 19. októbra (TASR) - Približne 7300 ľudí sa podľa odhadu polície zúčastnilo v sobotu na demonštrácii v nemeckom Hamburgu, ktorú vyvolalo odhalenie o zneužívaní zvierat pri pokusoch v laboratóriu blízko tohto mesta. Demonštranti požadovali uzavretie tohto kontroverzného zariadenia, informovala tlačová agentúra DPA.

Akcia, ktorú organizoval ochranársky spolok Soko Tierschutz, mala pokojný priebeh. Na plagátoch a transparentoch sa objavovali výzvy na uzavretie "laboratórií smrti" a skoncovanie s pokusmi, pri ktorých bývajú zvieratá "otrávené pre zisk".

Bojovníci za práva zvierat kritizujú spomínané laboratórium v obci Mienenbüttel, kde podľa nich protizákonne zneužívajú psy a opice. Tamojšie praktiky vyšli najavo po tom, ako sa jeden z aktivistov dostal dovnútra predstierajúc, že je zamestnancom.

Podozrenia z krutého zaobchádzania s pokusnými zvieratami začala medzičasom preverovať príslušná prokuratúra. Podnik Laboratory of Pharmacology and Toxicology (LPT), ktorého sa podozrenia týkajú, vyhlásil, že bude s nemeckými orgánmi spolupracovať. Ďalšie vyjadrenie k predmetným pokusom však neposkytol.

Podnik podľa vlastných údajov vykonáva štúdie na základe objednávok svojich zákazníkov, pričom ide o "preklinické skúšanie látky na toxicitu predtým, ako ide na klinickú skúšku, teda je testovaná na ľuďoch".