Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Nemecko súhlasí s účasťou na dohovore OSN o ochrane otvoreného mora

Nemecká ministerka životného prostredia Steffi Lemkeová počas navštevy lužného lesa v Lipsku v stredu 13. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Dve tretiny oceánov patria k medzinárodným vodám a až doteraz sa na ne nevzťahovali žiadne právne normy.

Berlín 13. septembra (TASR) - Nemecká vláda v stredu súhlasila s účasťou krajiny na dohovore OSN o ochrane otvoreného mora (UN High Seas Treaty). TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Nemecká ministerka životného prostredia Steffi Lemkeová uviedla, že krajine to poskytne lepšie možnosti chrániť oceány. Pripomenula, že pravidlá na ochranu životného prostredia v medzinárodných vodách oceánov doteraz chýbali. "Teraz túto medzeru zatvárame," uviedla.

Lemkeová chce dohovor podpísať na budúci týždeň v New Yorku spolu s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou.

Členské krajiny OSN sa po dlhých rokoch rokovaní na tomto dohovore o ochrane oceánov dohodli v júni. Okrem iného poskytuje právny základ na vyhlasovanie chránených území v medzinárodných vodách. Takisto budú uvedené postupy na posúdenie zlučiteľnosti projektov v oblasti životného prostredia, expedícií a činnosti v oblasti medzinárodných vôd s ochranou životného prostredia.

Dve tretiny oceánov patria k medzinárodným vodám a až doteraz sa na ne nevzťahovali žiadne právne normy.