Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd v Mníchove vynesie verdikt v prípade neonacistov z NSU 11. júla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prokuratúra žiada doživotný trest pre obžalovanú Beate Zschäpeovú, ktorá sa považuje za jedinú žijúcu členku neonacistickej skupiny Národnosocialistické podzemie (NSU).

Mníchov 3. júla (TASR) - Verdikt v päťročnom procese s príslušníkmi nemeckého neonacistického gangu v súvislosti s vraždami desiatich ľudí vynesie súd v Mníchove 11. júla, informuje agentúra DPA.

Prokuratúra žiada doživotný trest pre obžalovanú Beate Zschäpeovú, ktorá sa považuje za jedinú žijúcu členku neonacistickej skupiny Národnosocialistické podzemie (NSU). Skupina má mať na svedomí vraždy ôsmich Turkov, jedného Gréka a nemeckej policajtky. K vraždám došlo v rokoch 2000-2007 a všetky obete boli chladnokrvne zastrelené zblízka. Skupina sa tiež dopustila dvoch bombových útokov, pri ktorých utrpelo zranenia dovedna 23 ľudí, ako aj 15 lúpeží.

Zschäpeová síce podiel na vraždách odmieta, pripúšťa však, že mohla urobiť viac pre to, aby zabránila svojim komplicom - Uwemu Mundslosovi a Uwemu Böhnhardtovi v ich vykonaní, píše DPA. Mundlos a Böhnhardt nakoniec spáchali samovraždu po nevydarenej bankovej lúpeži v novembri 2011.

Zschäpeovej obhajcovia argumentujú, že za jej podiel na vyše desiatke lúpeží je dostatočný trest desať rokov väzenia. Prokuratúra ju považuje za spolupáchateľku vrážd a žiada pre ňu doživotný trest. Spolu s ňou čelia obvineniam z napomáhania skupine NSU aj štyria ďalší obžalovaní.