Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Nemecku vznikla strana s ťažiskom programu proti spoločnej mene

Foto: TASR/AP

Názory proti spoločnej mene sú v Nemecku výnimkou, lebo u jeho obyvateľov prevláda pocit povinnosti pomôcť ľuďom v tiesni v Európe, ktorý korení v hanbe za zločiny spáchané Treťou ríšou.

Berlín 15. apríla (TASR) - V berlínskom luxusnom hoteli International bola v nedeľu (14. 4.) založená strana Alternatíva pre Nemecko (Alternative für Deutschland – AfD), ktorej ťažiskom programu sa stalo zrušenie spoločnej meny, eura.

Reuters uvádza, že jej zakladateľ, hamburský profesor ekonómie Bernd Lucke, pred asi 1500 účastníkmi vyhlásil, že Nemecko by sa malo vzdať eura. Jeho existencia si vyžaduje od Nemcov, aby zachraňovali bankrotujúce krajiny južnej Európy, ktorých obyvatelia ich za úsilie o záchranu označujú za nacistov.

Lucke prítomným väčšinou vo vyššom veku povedal, že euro urobilo málo pre to, aby Európu spojilo. Anglický denník The Sunday Telegraph citoval (7.4.) Luckeho verejný výrok, že "euro rozdeľuje Európu". V súčasnosti rozdeľuje európske národy tým, že na ne naložilo ťažké ekonomické bremeno.

Zakladajúci zjazd AfD žiada v dokumentoch, ktoré schválil, zmeny v Európskej zmluve, ktoré by umožnili, aby sa obyvatelia každej zo 17 členov eurozóny mohli demokraticky rozhodnúť, či chcú alebo odmietajú euro.

Názory proti spoločnej mene sú v Nemecku výnimkou, lebo u jeho obyvateľov prevláda pocit povinnosti pomôcť ľuďom v tiesni v Európe, ktorý korení v hanbe za zločiny spáchané Treťou ríšou. Ale nová politická strana dúfa, že vytlčie kapitál z európskej krízy, z toho, že sa môže ďalej zhoršovať a strhnúť do priepasti aj najsilnejšiu európsku ekonomiku.

Cieľom AfD je získať v jesenných parlamentných voľbách najmenej 5 % z odovzdaných hlasov, aby sa dostala do spolkového parlamentu.

"Euro je chybou," vyhlásil Lucke, "a bude zle, ak budeme v tomto príbehu pokračovať. Ak zanikne euro, Európa nezanikne".

Kancelárka Angela Merkelová však tvrdí opak, že "ak zanikne euro, zanikne aj Európa".

Alternatíva pre Nemecko chce zaviesť švajčiarsky štýl referend, v ktorých by sa občania vyjadrovali k závažným otázkam správy krajiny vrátane ekonomických záchranných balíčkov.