Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prominentná feministka otvorila v Berlíne liberálnu mešitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mešita sa nachádza v berlínskej štvrti Moabit, v ktorej žije mnoho prisťahovalcov.

Berlín 16. júna (TASR) - Významná nemecká právnička, spisovateľka a feministická aktivista Seyran Atešová otvorila dnes v Berlíne mešitu, kde sa môžu spoločne modliť všetci moslimovia - muži aj ženy, heterosexuáli a homosexuáli, sunniti a šiiti. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Mešita sa nachádza v berlínskej štvrti Moabit, v ktorej žije mnoho prisťahovalcov. Je pomenovaná po arabskom filozofovi Ibn Rušdovi a nemeckom básnikovi Johannovi Wolfgangovi von Goethem (Ibn-Rushd-Goethe-Moschee).

Ženy, ktoré sa prídu modliť do novej mešity, sa budú môcť rozhodnúť, či sa budú modliť spoločne s mužmi a či budú mať na sebe moslimskú šatku.

Jörg Steinert z nemeckej LGBT organizácie LSVI avizoval, že s mešitou v Moabite nadviažu partnerstvo. Dodal, že Berlín potrebuje "osvietený islam", ktorý nebude diskriminovať ľudí podľa sexuálnej orientácie.

Atešová (53) má turecko-kurdské korene a do Nemecka sa prisťahovala spolu s rodičmi ako šesťročná. V súčasnosti vydáva novú knihu, v ktorej sa venuje konzervativizmu tureckej menšiny v Nemecku.