Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zneškodňovanie leteckej bomby poškodilo okolité domy

Muž prechádza okolo budovy, ktorú poškodilo kontrolované zneškodnenie nevybuchnutej americkej leteckej bomby z druhej svetovej vojny v nemeckom meste Regensburg v stredu 24. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Nevybuchnutú bombu objavili v Regensburgu v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko pri stavebných prácach.

Regensburg 24. apríla (TASR) - Stredajšie kontrolované zneškodnenie nevybuchnutej americkej leteckej bomby z druhej svetovej vojny v nemeckom meste Regensburg spôsobilo škody na okolitých domoch. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Hovorkyňa Regensburgu Dagmar Obermeierová-Kundelová povedala, že 250-kilogramová bomba rozbila okná na niekoľkých budovách v okolí. Zverejnené fotografie zachytávajú aj poškodené strechy budov.

Nevybuchnutú bombu objavili v Regensburgu v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko pri stavebných prácach. Ešte v noci muselo približne 4500 obyvateľov žijúcich v blízkosti miesta nálezu, ktoré sa nachádza blízko prístavu, opustiť svoje byty.
V plastovom vreci je zabalená 250-kilogramová letecká bomba z 2. svetovej bomby, ktorú objavili v meste Regensburg pri stavebných prácach v stredu 24. apríla 2019.
Foto: TASR/AP

Odborník na výbušniny Andreas Heil pre AP uviedol, že bombu nebolo možné bezpečne zneškodniť vybraním rozbušky, pretože tá bola príliš citlivá na zásahy zvonka a kedykoľvek mohla vyvolať explóziu.

V Nemecku sa i 74 rokov po ukončení druhej svetovej vojny každoročne nájdu tisíce nevybuchnutých bômb z rozsiahleho leteckého bombardovania.