Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Podozrivý v prípade zmiznutia Maddie pôjde pred súd pre iné obvinenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Obžalovaný Christian B. si v Nemecku už medzičasom odpykáva väzenský trest za znásilnenie 72-ročnej americkej turistky z roku 2005, ku ktorému došlo v portugalskom letovisku Praia da Luz.

Braunschweig 16. februára (TASR) - Hlavný podozrivý v prípade dlhodobo nevyriešeného prípadu nezvestného britského dievčatka Madeleine Mcannovej sa v piatok v Nemecku postaví pred súd pre separátne obvinenia zo sexuálnych deliktov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Štyridsaťsedemročný nemecký občan, úradmi identifikovaný iba ako Christian B., bol v prípade Madelenie označený za podozrivého ešte v júni 2020. Išlo o prevratný pokrok vo vyšetrovaní najsledovanejšieho prípadu nezvestnej osoby v histórii.

Na piatkovom dlho očakávanom pojednávaní sa odvtedy objaví na verejnosti prvýkrát. Bude čeliť obvineniam z troch znásilnení a dvoch prípadov sexuálneho zneužívania detí. Nemecká prokuratúra ho doposiaľ v súvislosti so zmiznutím Maddie neobžalovala, v októbri 2022 bol však obžalovaný v piatich separátnych bodoch za znásilnenie a sexuálne zneužívanie dieťaťa, ktorých sa mal dopustiť v Portugalsku v rokoch 2000 až 2017.

Obvinenia sú priamym výsledkom vyšetrovania prípadu Maddie, uviedol pre AFP hovorca prokuratúry v nemeckom meste Braunschweig Christian Wolters.

Obžalovaný Christian B. si v Nemecku už medzičasom odpykáva väzenský trest za znásilnenie 72-ročnej americkej turistky z roku 2005, ku ktorému došlo v portugalskom letovisku Praia da Luz. Ide o rovnaký rezort, kde o dva roky neskôr zmizla malá Madeleine.

V prípade, že ho v aktuálnom procese súd uzná za vinného, hrozí mu väzenie od piatich do 15 rokov. V prípade oslobodenia sa z väzenia môže dostať na slobodu už v roku 2026.

V procese je naplánovaných dovedna 29 pojednávaní a očakáva sa, že potrvá približne štyri mesiace.

Trojročná Madeleine McCannová zmizla z dovolenkového apartmánu svojich rodičov v letovisku Praia da Luz v portugalskom regióne Algarve v máji 2007. Jej rodiča v čase jej zmiznutia večerali v neďalekej reštaurácii.

Napriek rozsiahlemu medzinárodnému pátraniu a pozornosti svetových médií sa nepodarilo objaviť stopu po Maddie a z jej zmiznutia nebol nikto obvinený.

Nemecká prokuratúra uviedla, že má "konkrétne dôkazy" o tom, že je Madeleine mŕtva, v prípade však odvtedy nedošlo k žiadnemu výraznejšiemu zlomu.