Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová vyzvala kritikov G20, aby protestovali výlučne pokojne

Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Aktivisti predovšetkým z radov ľavicových extrémistov sa pred summitom, ktorého dejiskom bude severonemecké prístavné mesto v dňoch 7.-8. júla, mobilizujú.

Berlín 19. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes kritikov summitu G20 v Hamburgu, aby svoje protesty viedli v pokojnom duchu.

"Viem, že summit G20 alebo politická agenda takejto vrcholnej schôdzky má aj kritikov. To je z demokratického hľadiska, a to by som chcela zdôrazniť, aj dobré. ...Mala by to byť však, zdôrazňujem, pokojná kritika," konštatovala okrem iného šéfka spolkovej vlády v Berlíne pri dnešnom stretnutí s predstaviteľmi mimovládnych organizácií k spomínanému summitu.

Aktivisti predovšetkým z radov ľavicových extrémistov sa pred summitom, ktorého dejiskom bude severonemecké prístavné mesto v dňoch 7.-8. júla, mobilizujú. Jestvujú obavy z výtržností, aj keď sa hamburská polícia na schôdzku pripravuje už niekoľko mesiacov.

"Vieme, že pre organizátorov, bezpečnostné sily a v neposlednom rade pre mesto a jeho občanov bude schôdzka predstaviteľov krajín G20 výzvou," povedala dnes Angela Merkelová a dodala, že by sa preto chcela poďakovať všetkým, ktorí pracujú na tom, aby to bolo dobré a bezpečné podujatie.