Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Cenu Georga Büchnera získal spisovateľ Lutz Seiler

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Cenu si 60-ročný Seiler prevezme 4. novembra v západonemeckom meste Darmstadt, kde zmienená akadémia sídli.

Frankfurt nad Mohanom 18. júla (TASR) - Laureátom najvýznamnejšieho nemeckého literárneho ocenenia – Ceny Georga Büchnera, dotovanej sumou 50.000 eur – sa tento rok stal nemecký spisovateľ Lutz Seiler. Oznámila to v utorok Nemecká akadémia pre jazyk a poéziu, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Porota vyzdvihla, že Seiler, ktorý začínal ako básnik a následne sa prepracoval k próze, vždy "zostal lyrikom rovnako priezračným, ako aj záhadným a temne žiariacim". Na jeho tvorbe ocenila tiež úprimnosť a "ozveny dlhej literárnej tradície".

Cenu si 60-ročný Seiler prevezme 4. novembra v západonemeckom meste Darmstadt, kde zmienená akadémia sídli.

Seiler je autorom viacerých básnických zbierok a románov. Za svoj debutový román Kruso získal v roku 2014 Nemeckú knižnú cenu a za román Stern 111 si v roku 2020 odniesol cenu z medzinárodného knižného veľtrhu v Lipsku.

Büchnerova cena nesie meno nemeckého dramatika a revolucionára z prvej polovice 19. storočia. Každoročne ju udeľujú literátom alebo publicistom z nemecky hovoriacich krajín, ktorí na seba osobitne upozornili a podstatnou mierou sa podieľali na aktuálnom kultúrnom živote v krajine.

Medzi prominentných nositeľov tohto ocenenia, udeľovaného od roku 1923, patria Heinrich Böll, Friedrich Dürrenmatt, Erich Kästner, Max Frisch, Günter Grass, George Tabori či Wolf Biermann. Vlaňajšou laureátkou je nemecko-turecká spisovateľka Emine Sevgi Özdamarová.