Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko čaká v pondelok dopoludnia varovný štrajk železničiarov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Celoštátna, regionálna i miestna železničná doprava bude obmedzená aj po konci štrajku, vyhláseného od 5.00 h do 9.00 h.

Berlín 9. decembra (TASR) - Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) sa pripravuje na značné narušenie dopravy počas pondelka, spôsobené celonárodným varovným štrajkom svojich zamestnancov v spore okolo miezd.

Celoštátna, regionálna i miestna železničná doprava bude obmedzená aj po konci štrajku, vyhláseného od 5.00 h do 9.00 h, uviedla DB v nedeľňajšom oznámení. Informovala o tom agentúra AFP.

Spoločnosť nespresnila, koľko spojov bude zrušených. Podľa agentúry DPA sa však nový týždeň začne nepríjemne pre tisíce ľudí dochádzajúcich do práce i ďalších cestujúcich.

Rokovania medzi Deutsche Bahn a odborovým zväzom EVG, ktorý žiada pre 160.000 zamestnancov zvýšenie miezd o 7,5 percenta, sa v sobotu skončili bez dohody.

"Zamestnávateľ dal ponuky, ktoré nezodpovedali požiadavkám našich členov," uviedla vyjednávačka EVG Regina Ruschová-Ziembová o nedeľňajšom rozhodnutí vyhlásiť štrajk.

Dopravca však vo vyhlásení označil štrajk za "úplne zbytočný" s tým, že aktuálna ponuka DB je "atraktívna a spĺňa hlavné požiadavky" zamestnancov.

DPA uviedla, že DB pozvala odbory na nové rozhovory v pondelok popoludní.