Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Za podpredsedu Bundestagu navrhla AfD bývalého člena CDU A. Glasera

Rokovacia sála nemeckého parlamentu Foto: TASR/AP

Rodák z Wormsu bol neúspešným kandidátom AfD v prezidentských voľbách 2017.

Berlín 27. septembra (TASR) - Pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), subjekt, ktorý sa po prvý raz dostal v nedeľňajších parlamentných voľbách do celoštátneho parlamentu, navrhla dnes za podpredsedu Spolkového snemu (Bundestagu) Albrechta Glasera (75), niekdajšieho člena Kresťanskodemokratickej únie (CDU), bývalého pokladníka mesta Frankfurt nad Mohanom.

Rodák z Wormsu bol neúspešným kandidátom AfD v prezidentských voľbách 2017.

Ako vyplýva z informácií internetového vydania denníka Bild, o funkciu podpredsedu Spolkového snemu sa v AfD uchádzali aj niekdajší podpredseda nemeckého Zväzu vyhnaných Wilhelm von Gottberg a Thomas Seitz z Bádenska-Württemberska, ktorí neuspeli v prvom kole volieb.

V rozhodujúcom druhom kole sa potom Glaser presadil v súboji s bývalým televíznym novinárom Paulom Hampelom, ktorý v minulosti pracoval tak pre súkromné kanály (RTL, Sat 1), ako aj pre verejnoprávne televízne stanice (ARD, MDR).

Zvolený kandidát vyjadril nádej, že ostatné politické strany budú korektné a neznížia počet podpredsedov, aby neumožnili AfD mať svojho zástupcu vo vedení Bundestagu.