Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Húfnice budú namontované na vozidlá Boxer od nemeckého výrobcu tankov Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Berlín 24. apríla (TASR) - Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú samohybnú kolesovú húfnicu s kanónom kalibru 155mm pre budúce vojenské pozemné operácie, oznámila v stredu britská vláda. TASR píše na základe agentúry DPA.

Húfnice budú namontované na vozidlá Boxer od nemeckého výrobcu tankov Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Húfnica dokáže vystreliť až deväť delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov za minútu na vzdialenosť až 40 kilometrov. RCH 155 je prvá húfnica na svete, ktorá dokáže strieľať počas jazdy, a preto je vhodnejšia na vyhýbanie sa nepriateľskej paľbe, dodáva vo vyhlásení britská vláda.

Oznámenie prišlo v čase návštevy britského ministra Rishiho Sunaka v Nemecku, kde sa stretol s kancelárom Olafom Scholzom. Do Berlína pricestoval v utorok večer po návšteve poľského hlavného mesta Varšava.

Spoločnú tlačovú konferenciu s nemeckým kancelárom plánujú na stredajšie popoludnie. Podľa britských zdrojov chcú šéfovia oboch vlád okrem posilnenej spolupráce v oblasti obrany diskutovať aj o spolupráci v oblasti energetiky a boja proti organizovanému zločinu.

Plánujú tiež rokovať o vývoze vodíka ako zdroja energie zo Spojeného kráľovstva do Nemecka. "Dnes otvárame novú kapitolu v našich vzťahoch, ktoré nás urobia bezpečnejšími a prosperujúcejšími," povedal Sunak.

Konzervatívny politik dodal, že Británia a Nemecko stoja v tomto pre svet nebezpečnom období bok po boku, aby si zachovali bezpečnosť a prosperitu doma a na celom európskom kontinente.