Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nemecko a OSN ocenili udelenie Nobelovej ceny iránskej aktivistke

Šéfka Nobelovej ceny za mier Berit Reiss-Andersenová vyhlasuje udelenie ceny mieru za rok 2023 v Osle v piatok 6. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Ocenenie Mohammadíovej podľa nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej potvrdzuje kľúčovú úlohu žien v boji za slobodu.

Ženeva/Berlín 6. októbra (TASR) - Nemecko, OSN a Štokholmský inštitút pre mierový výskum (SIPRI) v piatok ocenili udelenie Nobelovej ceny za mier väznenej iránskej aktivistke Narges Mohammadíovej. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.



"Ženy v Iráne sú pre svet inšpiráciou," uviedla hovorkyňa Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Liz Trosellová. "Mohli sme pozorovať jej odvahu a rozhodnosť tvárou represáliám, zastrašovaniu a násiliu," dodala.

Hovorkyňa OSN Alessandra Vellucciová pripomenula, že generálny tajomník OSN António Guterres podporuje ochranu práv žien a dievčat v Iráne.

Ocenenie Mohammadíovej podľa nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej potvrdzuje kľúčovú úlohu žien v boji za slobodu. "Jej nebojácny hlas sa nedá zavrieť, budúcnosť Iránu sú jeho ženy," uviedla na sociálnej sieti X.

"Narges Mohammadíová je výnimočná osoba, jej odvaha siaha až k hrdinstvu a viac než 25 rokov je vedúcou osobnosťou iránskeho hnutia za ľudské práva a rodovú rovnosť," uviedol pre DPA Dan Smith, riaditeľ Štokholmského inštitútu pre mierový výskum (SIPRI). Pripomenul, že nórsky Nobelov výbor už tretíkrát po sebe ocenil boj za ľudské práva.

Mohammadíovej rodina v piatok uviedla, že udelenie ceny je historická a hlboká chvíľa v boji Iránu za slobodu. Vyjadrila ľútosť, že túto mimoriadnu chvíľu laureátka nemôže zdieľať.

Nagres Mohammedíová je od novembra 2021 vo väznici v Teheráne. Vystupuje proti trestu smrti či prísnym pravidlám v oblasti obliekania pre ženy vo svojej vlasti, za čo bola viackrát zatknutá a odsúdená.