Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemci posilnia hraničné kontroly, reagujú na útok v Štrasburgu

Policajti hliadkujú na vianočných trhoch 12. decembra 2018 vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ministerstva vnútra Eleonore Petermannová uviedla, že nie je dôvod vyhýbať sa v Nemecku vianočným trhom.

Štrasburg 12. novembra (TASR) - V súvislosti s utorkovým útokom v Štrasburgu sa nemecká vláda rozhodla posilniť kontroly na hranici s Francúzskom, dôvod na zvýšenie stupňa teroristického ohrozenia krajiny však nevidí. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Hovorkyňa ministerstva vnútra Eleonore Petermannová uviedla, že nie je dôvod vyhýbať sa v Nemecku vianočným trhom. AP pripomenula, že pred dvoma rokmi sa terčom teroristického útoku stal vianočný trh v Berlíne, kde zahynulo 12 ľudí.

Petermannová a nemecké ministerstvo spravodlivosti uviedli, že príslušné úrady nemajú informácie o napojení predpokladaného útočníka zo Štrasburgu, ktorý strávil v dôsledku viacerých vlámaní a krádeží nejaký čas za mrežami v Nemecku, na islamistických extrémistov.

Páchateľa utorkového útoku, ktorý si vyžiadal tri obete na životoch a desať zranených, v Nemecku odsúdili pre vlámania na trest odňatia slobody v roku 2016 a do Francúzska ho údajne deportovali v roku 2017. Podľa Petermannovej však došlo k obmedzeniu jeho slobody pohybu na území Európskej únie.