Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

NATO uznalo Ukrajinu za ašpirantskú krajinu, píšu ukrajinské médiá

Na snímke Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Ivanna Klympušová-Cyncadzeová sa stretla so zástupkyňou generálneho tajomníka NATO, Rose Gottemoellerovou. Diskutovali o tejto otázke

Kyjev 10. marca (TASR) - Severoatlantická aliancia oficiálne uznala ašpiráciu Ukrajiny stať sa jej plnohodnotným členom. Rovnako uznala ašpirácie Gruzínska, Macedónska a Bosny a Hercegoviny, informovali v sobotu ukrajinské médiá. Odvolávajú sa na vyhlásenie, ktoré NATO zverejnilo v piatok na svojej internetovej stránke.

"V súčasnosti deklarujú svoje ašpirácie na členstvo v NATO štyri partnerské krajiny: Bosna a Hercegovina, Gruzínsko, bývalá juhoslovanská republika Macedónsko a Ukrajina," citoval Ukrinform z vyhlásenia NATO.

"Toto je veľmi dôležité. NATO uznalo status Ukrajiny ako ašpirantskej krajiny. Krok za krokom sa blížime k plnému členstvu v Aliancii," napísala v sobotu na Facebooku podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková.

Poznamenala, že ukrajinská vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Ivanna Klympušová-Cyncadzeová sa v piatok stretla so zástupkyňou generálneho tajomníka Aliancie Rose Gottemoellerovou. Diskutovali o tejto otázke a "večer sa na oficiálnych webových stránkach NATO objavila takáto nádherná správa".

Ako informovala televízia 112 Ukrajina, práve výsledkom týchto rokovaní bolo, že "Aliancia súhlasila s uznaním ašpirácií, ktoré deklarovala Najvyššia rada 8. júna, čo vedie k členstvu v NATO, jednému zo strategických cieľov krajiny".
.
Prehľad krajín, ktoré od roku 1989 vstúpili do NATO
3. októbra 1990 – Nemecká demokratická republika (NDR)
Po páde železnej opony a Berlínskeho múru sa zjednotili bývalá západná a východná časť Nemecka. Územie niekdajšej NDR sa tak stalo súčasťou NATO bez toho, aby stúpol počet členských štátov.

12. marec 1999 – Česko, Maďarsko a Poľsko
O vstupe týchto troch štátov - susedov Slovenska - do NATO sa rozhodlo na summite Aliancie v Madride 8. a 9. júla 1997. Slovensko ako kandidátska krajina bolo z tejto vlny rozširovania vylúčené.

29. marec 2004 – Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko
Novými členmi NATO sa stalo sedem krajín bývalého východného bloku. O ich prijatí sa rozhodlo na summite NATO 21. a 22. novembra v Prahe. Slovensko tak vstúpilo do Aliancie až o päť rokov neskôr než ostatné členské štáty Vyšehradskej štvorky.

1. apríl 2009 – Albánsko a Chorvátsko.
O prijatí týchto dvoch balkánskych štátov rozhodol 20. summit NATO v Bukurešti, ktorý sa konal 2.-4. apríla 2008. Vstup Macedónska, ktoré sa tiež uchádzalo o členstvo v Aliancii, vetovalo Grécko pre spor ohľadom oficiálneho názvu macedónskeho štátu.

5. jún 2017 – Čierna Hora
Oficiálnu pozvánku stať sa 29. členom Severoatlantickej aliancie dostala Čierna Hora na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO 2. decembra 2015 v Bruseli.

Súčasnými členmi NATO sú (v abecednom poradí):
Albánsko, Belgicko, Británia, Bulharsko, Česko, Čierna Hora, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Island, Kanada, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Taliansko, Turecko, USA.