Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

NATO dúfa, že Pakistan čoskoro otvorí zásobovacie trasy pre Afganistan

Pakistan uzavrel trasy pre kamióny so zásobami pre koaličné vojská v Afganistane pred pol rokom, keď americký nálet omylom zabil 24 pakistanských vojakov.

Canberra 13. júna (TASR) - Severoatlantická aliancia stále dúfa v znovuotvorenie zásobovacích trás pre svoje sily v Afganistane cez územie Pakistanu, a to napriek uzavretiu dohôd o tranzite s troma postsovietskymi štátmi. Uviedol to dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Pakistan uzavrel trasy pre kamióny so zásobami pre koaličné vojská v Afganistane pred pol rokom, keď americký nálet omylom zabil 24 pakistanských vojakov.

NATO tento týždeň uzavrelo dohody s Uzbekistanom, Kirgizskom a Kazachstanom o presune vojenskej techniky cez ich územie.

USA zároveň oznámili, že dočasne sťahujú svoj vyjednávací tím z Pakistanu bez dosiahnutia dohody o otvorení zásobovacích trás. Vzťahy medzi Washingtonom a Islamabadom sú už dlhodobo napäté.

Rasmussen počas návštevy Austrálie však vyjadril nádej, že Islamabad opäť otvorí trasy "v nie ďalekej budúcnosti".

K dohodám s troma postsovietskymi štátmi uviedol, že aliancia nimi získala väčšiu flexibilitu pred plánovaným stiahnutím bojových jednotiek z Afganistanu do konca roku 2014.

"Stiahnutie veľmi komplexnej misie v Afganistane je logisticky značná výzva a na jej zvládnutie potrebujeme toľko tranzitných možností, koľko je možné," povedal.