Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: VESMÍRNA MÓDA: NASA predstavila skafandre pre misiu na Mesiac

Americká vesmírna agentúra NASA predstavila v stredu 16. októbra 2019 dva nové kozmické skafandre vyvinuté pre astronautov, ktorí sa budú pohybovať po povrchu Mesiaca. Foto: TASR/AP

Vedúca vývojového tímu Amy Rossová uviedla, že nové skafandre umožnia astronautom výrazne pohodlnejšiu chôdzu po Mesiaci, ako aj jednotlivé pohybové úkony vrátane zohýnania sa či podrepov.

Washington 16. októbra (TASR) - Americká vesmírna agentúra NASA predstavila v stredu dva nové kozmické skafandre vyvinuté pre astronautov, ktorí sa budú pohybovať po povrchu Mesiaca. NASA hodlá v rámci svojho mesačného programu Artemis opätovne dostať človeka na toto teleso v roku 2024 so zámermi vybudovať na ňom základňu pre prípadné misie smerujúce na planétu Mars.

Dvojica vedcov predviedla dizajn skafandrov v centrále NASA vo Washingtone, uvádza spravodajská stanica Sky News. Jeden typ skafandra - vyrobený z tkaniny oranžovej farby - budú mať astronauti na sebe, keď sa budú nachádzať vo vnútri kozmickej lode, zatiaľ čo na samotnom mesačnom povrchu použijú omnoho robustnejší skafander prevažne bielej farby.



Vedúca vývojového tímu Amy Rossová uviedla, že nové skafandre umožnia astronautom výrazne pohodlnejšiu chôdzu po Mesiaci, ako aj jednotlivé pohybové úkony vrátane zohýnania sa či podrepov. "Ide o prvé skafandre, ktoré sme navrhli za uplynulých zhruba 40 rokov. Chceme, aby tieto systémy umožňovali astronautom stať sa vedcami na povrchu Mesiaca," dodal manažér príslušného oddelenia.

Nový skafander pre astronautov, ktorí sa budú pohybovať po povrchu Mesiaca.
Foto: Facebook/NASA


Stanica BBC doplnila, že oficiálny názov prvého skafandra pre použitie vo vnútri kozmickej lode je Orion Crew Survival System, kým druhý skafander pre pohyb po povrchu Mesiaca nesie oficiálny názov Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU).