Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine zverejnili meno vykonávateľa vraždy novinára Babčenka

Ruský novinár Arkadij Babčenko, ktorý spolupracoval s ukrajinskými bezpečnostnými zložkami pri zinscenovaní svojej vraždy, reční na tlačovej konferencii v Kyjeve vo štvrtok 31. mája 2018. Vysvetlil, že súhlasil s návrhom SBU, lebo mu išlo v prvom rade o to, aby si zachránil život a životy a bezpečie členov svojej rodiny. Až potom uvažoval o tom, či je to korektné z pohľadu profesie novinára. Foto: TASR/AP

Vrahom mal byť jeromonach (mních s kňazskou vysviackou) ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu.

Kyjev 31. mája (TASR) - Za vykonávateľa "vraždy" ruského novinára Arkadija Babčenka sa označil bývalý dobrovoľník v bojoch na východe Ukrajiny a bývalý duchovný Olexij Cymbaľuk. Informovala o tom ukrajinská televízia Hromadske TV. Medzičasom to v Kyjeve na zasadaní súdu s organizátorom "vraždy" Borysom Hermanom potvrdil aj prokurátor Ruslan Kravčenko.

Cymbaľuk v oznámení na svojej facebookovej stránke napísal, že "po zverejnení záznamu, ako preberám preddavok za vraždu človeka (zverejnenom) bez toho, aby bol môj hlas pozmenený, nevidím zmysel v tom, aby som sa utajoval. Vyšetrovanie pokračuje, podpísal som papier, že nikam neodcestujem".

Kravčenko na štvrtkovom zasadnutí súdu v Kyjeve, ktorý rozhoduje o osude Borysa Hermana, uviedol, že "6. apríla Herman navrhol Cymbaľukovi, aby zabil Babčenka. Cymbaľuk neodmietol".

Ich ďalšie stretnutie sa konalo 17. apríla neďaleko nákupného centra Ocean Plaza v Kyjeve.

Prokurátor spresnil, že organizátor "vraždy" Herman odovzdal jej vykonávateľovi 14.000 dolárov ako preddavok. Dodal, že na tomto stretnutí Herman povedal Cymbaľukovi aj mená dvoch ďalších osôb, ktoré treba zabiť.

Cymbaľuk sa po Hermanovom návrhu, aby zabil Babčenka, spojil s SBU a spolupracoval s ňou.

Hovorkyňa SBU Olena Hitľanská pritom v komentári pre televíziu Hromadske odmietla informáciu o Cymbaľukovi ako vykonávateľovi "vraždy" s tým, že údajný nájomný vrah "sa chce len presláviť".

Osobné údaje na Cymbaľukovo meno však na zasadnutí okresného súdu v Kyjeve prečítal samotný prokurátor.

Hitľanská sa vzápätí za svoju prvú reakciu ospravedlnila a potvrdila, že Cymbaľuk v operácii SBU skutočne účinkoval.

"Vražda" ruského novinára Babčenka, ktorá sa odohrala 29. mája, bola zinscenovaná, ale jeho likvidácia sa údajne skutočne pripravovala. Jej organizátor - Herman - je od stredy zadržaný a súd vo štvrtok rozhoduje o prípadnom uvalení väzby.

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko deklaroval, že vykonávateľ "vraždy" bude v kauze Babčenko figurovať ako svedok.

Televízia Hromadske informovala, že Cymbaľuk bol jeromonachom (mníchom s kňazskou vysviackou) ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu. Nejaký čas žil v karpatských horách. Neskôr sa stal dobrovoľníkom jedného z plukov podriadených Pravému sektoru pôsobiacemu v Donbase, kde sa zoznámil s agentmi SBU. Spolu s nimi potom pracoval v tzv. mobilných skupinách SBU, ktoré riešili prípady pašeráctva v oblasti bojových operácií v Donbase.