Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na protestoch vo Francúzsku sa zúčastnilo asi 66 tisíc ľudí

Na snímke demonštranti stoja na námestí Place de l'Opéra v Paríži počas protivládnych protestov tzv. žltých viest sobotu 15 decembra 2018. Foto: TASR/AP

Zhromaždenia na svetoznámej triede Champs-Élysées a na námestí Place de l'Opéra boli väčšinou pokojné.

Paríž 15. decembra (TASR) - Na sobotňajších protivládnych protestoch "žltých viest" vo Francúzsku sa podľa bilancie z 18.00 h SEČ zúčastnilo odhadom 66.000 osôb. Je to o polovicu menej ako pri protestoch spred týždňa, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske ministerstvo vnútra.

Ministerstvo konštatovalo, že v tom istom čase minulý víkend narátali 126.000 protestujúcich z radov takzvaných "žltých viest", ktorí sú takto označovaní podľa žiarivo žltých bezpečnostných viest, čo majú na sebe.

V Paríži viac ako 8000 nasadených policajtov prevýšilo počtom 2200 protestujúcich, ktorých popoludní spočítali miestne úrady na uliciach hlavného mesta. Došlo k zatknutiam 168 osôb, čo je oveľa menej ako približne 1000 zatknutých z minulej soboty.

Zhromaždenia na svetoznámej triede Champs-Élysées a na námestí Place de l'Opéra boli väčšinou pokojné, i keď na niektorých miestach sa situácia vyhrotila a polícia musela zasahovať použitím slzotvorného plynu.

Protesty "žltých viest" neprestávajú napriek tomu, že prezident Emmanuel Macron v pondelok avizoval zvýšenie minimálnej mzdy o 100 eur, oslobodenie príjmu za prácu nadčas od daní, ako aj opatrenia na podporu seniorov s dôchodkom nižším ako 2000 eur. Požiadal tiež firmy, aby svojim zamestnancom vyplatili koncoročný bonus, ak im to ekonomická situácia umožňuje.

Francúzske médiá v sobotu informovali, že do ulíc francúzskych miest vyšli aj poslanci vládnej strany Republika v pohybe (LREM), aby "žltým vestám" vysvetľovali opatrenia oznámené Macronom.

Podľa francúzskych médií v tábore žltých viest došlo k rozkolu: kým ich umiernená časť vyzýva na "prímerie" a začatie dialógu, radikálna časť chce pokračovať v pouličných protestoch a dosiahnuť ďalšie sociálne a ekonomické výhody.

Francúzske médiá súčasne informovali, že počet ľudí, ktorí vo Francúzsku prišli o život v súvislosti s protivládnymi protestmi, sa zvýšil na sedem.

Siedmou obeťou je Belgičan, ktorý si pri šoférovaní nevšimol cúvajúci kamión a narazil doň. K nehode došlo v piatok podvečer v blízkosti francúzsko-belgickej hranice, kde "žlté vesty" postavili zátarasy.

Viac ako 1400 ľudí utrpelo zranenia od 17. novembra, keď sa protesty začali, dodáva AFP.