Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Na propalestínsky pochod v Londýne prišlo približne 100.000 ľudí

Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 19. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Niektorí protestujúci niesli banery s protiizraelskými sloganmi, ktoré aj skandovali.

Londýn 21. októbra (TASR) - Približne 100.000 ľudí sa zhromaždilo v sobotu na propalestínskom pochode v Londýne. Uviedla to miestna polícia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Účastníci zhromaždenia "Národný pochod za Palestínu" v uliciach Londýna skandovali heslá ako "Free Palestine" (Slobodná Palestína) a mávali palestínskymi vlajkami. Zastavili sa aj pred úradom britského premiéra Rishiho Sunaka na Downing Street.

Niektorí protestujúci niesli banery s protiizraelskými sloganmi, ktoré aj skandovali. Jeden z účastníkov zhromaždenia držal v rukách transparent s fotkami Sunaka, amerického prezidenta Joea Bidena a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s nápisom: "Hľadaní za vojnové zločiny".

Polícia pred demonštráciou upozornila, že zadrží každého, kto prejaví podporu militantnému hnutiu Hamas, ktorý je v Británii zakázaný ako teroristická organizácia.

Ako píše Reuters, pochod zdá sa prebiehal pokojne a neboli hlásené žiadne komplikácie.

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom vypukol po tom, čo palestínski militanti 7. októbra prenikli na územie Izraela a zabili vyše 1400 ľudí, zväčša civilistov. Izrael na útok reagoval rozsiahlym bombardovaním pásma Gazy, po ktorom doposiaľ tamojšie úrady hlásili najmenej 4300 obetí.