Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na pochode proti antisemitizmu sa zúčastnil aj expremiér Boris Johnson

Na snímke účastníci držia plagáty a bannery počas zhromaždenia proti antisemitizmu v Londýne 26. novembra 2023. Foto: TASR/AP

K demonštrácii došlo deň po tom, ako sa rozsiahle davy ľudí zišli v britskej metropole na propalestínskom zhromaždení.

Londýn 26. novembra (TASR) - Tisícky ľudí vrátane bývalého britského premiéra Borisa Johnsona sa v sobotu zhromaždili na pochode proti antisemitizmu v britskej metropole Londýn, informuje TASR podľa agentúry DPA.

K demonštrácii došlo deň po tom, ako sa rozsiahle davy ľudí zišli v britskej metropole na propalestínskom zhromaždení.

Účastníci nedeľného pochodu mávali izraelskými aj britskými vlajkami a niesli transparenty s heslami ako "Nikdy viac je teraz" či "Nulová tolerancia pre antisemitov".

Stephena Yaxleyho-Lennona, bývalého vodcu krajne pravicovej Anglickej obrannej ligy, na pochode zadržala polícia. Yaxley-Lennon, všeobecne známy ako Tommy Robinson, bol v dave protidemonštrantov, ktorí sa počas pochodu dostali do konfliktu s políciou.

Polícia informovala, že z akcie odmietol odísť napriek jej varovaniam, že na nej svojou prítomnosťou vyvolá znepokojenie.

Gideon Falter, výkonný riaditeľ združenia Kampaň proti antisemitizmu, povedal, že k zhromaždenie došlo po týždňoch propalestínskych protestov. Tie podľa jeho slov spravili z britského hlavného mesta "zónu, kam Židia nemajú prístup".

AP pripomína, že v sobotu pochodovali v Londýne desaťtisíce propalestínskych demonštrantov požadujúcich trvalé prímerie vo vojne medzi Izraelom a Hamasom.