Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na newyorskom Manhattane vrazil nákladiak do ľudí, hlásia osem mŕtvych

Snímka z miesta nešťastia. Foto: TASR/AP

Páchateľa, ktorý z vozidla vystúpil so zbraňou v ruke, na mieste policajti postrelili, zadržali a previezli na ošetrenie do nemocnice.

New York 31. októbra (TASR) - Najmenej osem mŕtvych a 15 zranených si vyžiadal v utorok incident na newyorskom Manhattane, kde vodič polododávky zrazil chodcov a cyklistov. Informovala o tom spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na starostu New Yorku Billa de Blasia. "Ide o teroristický a obzvlášť zbabelý čin," vyhlásil de Blasio.

29-ročného páchateľa, ktorý z prenajatého vozidla vystúpil s imitáciou dvoch strelných zbraní v ruke, policajti zneškodnili postrelením do brucha a previezli do nemocnice. Svedkovia uviedli, že muž kričal v arabčine "Boh je najväčší!" Podľa prvotného vyšetrovania páchateľ konal sám a úmyselne. FBI pokladá útok za teroristický čin, motív však zatiaľ nie je známy.

Newyorskí policajti stoja pri mŕtvom tele prikrytom plachtou vedľa zničeného bicykla pozdĺž cyklotrasy v New Yorku 31. októbra 2017.
Foto: TASR/AP


Incident sa odohral neďaleko komplexu One World Trade Center a pamätníka obetí teroristických útokov z 11. septembra 2001, na križovatke ulíc Chambers Street a West Street na dolnom Manhattane. Páchateľ vošiel svojou polododávkou do pruhu vyhradeného pre cyklistov, zrazil niekoľko ľudí a následne vrazil do školského autobusu.

Šesť ľudí zomrelo na mieste, ďalšie dve osoby skonali po prevezení do nemocnice. Vo vážnom, avšak nie v život ohrozujúcom stave je 11 ľudí, uvádza CNN s odvolaním sa na príslušné úrady.

Očití svedkovia uviedli, že na mieste činu zavládla panika a zúfalý krik, pričom na zemi zostali kaluže krvi a rozmliaždené bicykle. Zraneným osobám poskytli policajti prvú pomoc a zabezpečili ich prevoz do nemocníc. Hovorca newyorskej polície vyzval obyvateľov a turistov, aby sa lokalite incidentu vyhli.