Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Na Malte havarovalo lietadlo, zamestnanci Frontexu v ňom neboli

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Maltské noviny citovali svedka, ktorý povedal, že dvojmotorové luxemburské lietadlo štandardne naberalo výšku, zrazu sa však naklonilo doprava a rútilo sa priamo k zemi.

Luqa 24. októbra (TASR) - Žiadni pracovníci pohraničnej agentúry Európskej únie (Frontex) neboli podľa jej vyjadrenia na Twitteri v lietadle, ktoré sa dnes ráno zrútilo na Malte krátko po štarte z tamojšieho medzinárodného letiska. Pri havárii zahynuli piati členovia posádky lietadla, informovala agentúra Reuters.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová potvrdila, že havarované lietadlo nemalo spojitosť s činnosťou EÚ.

Pracovníci maltského medzinárodného letiska predtým vyjadrili domnienku, že v lietadle cestovali pracovníci Frontexu. Pohraničná agentúra EÚ však vo vyhlásení poprela, že by toto lietadlo využívala.

Maltské noviny citovali svedka, ktorý povedal, že dvojmotorové luxemburské lietadlo štandardne naberalo výšku, zrazu sa však naklonilo doprava a "rútilo sa priamo k zemi".



Dopadlo v blízkosti rozjazdovej a pristávacej dráhy na letisku v dedine Luqa a hneď začalo horieť. Horiace trosky dopadli medzi obce Kirkok a Safi a časť trupu stroja skončila na letiskovej ceste. Na mieste zasahovala požiarna aj záchranná služba.

Maltské medzinárodné letisko v Luqe uzavreli, kým neodpracú trosky stroja.

Boli to Francúzi?


Všetkých päť obetí havárie boli podľa maltskej vlády Francúzi. Let bol súčasťou sledovanej operácie francúzskeho colného úradu, ktorej úlohou je pátrať po trasách nezákonného obchodu všetkých druhov vrátane pašerákov ľudí a drog.

Agentúra DPA napísala, že francúzski colníci prítomnosť svojich ľudí na palube popreli. Francúzske ministerstvo obrany sa k nehode bezprostredne nevyjadrilo.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová potvrdila, že havarované lietadlo nemalo spojitosť s činnosťou EÚ. Informáciu na Twitteri potvrdili aj predstavitelia pohraničnej agentúry Európskej únie (Frontex).