Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Kofiho Annana spomína rodná Ghana, Afrika i celý svet

Na snímke Kofi Annan. Foto: TASR/AP

Annanov nástupca na poste generálneho tajomníka OSN, juhokórejský diplomat Pan Ki-mun uviedol, že na zosnulého sa nikdy nezabudne.

Akkra/Berlín 18. augusta (TASR) - Ghanský prezident Nana Akufo-Addo vyzdvihol v sobotu zosnulého bývalého generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana ako vynikajúceho diplomata, ktorý svojej rodnej západoafrickej krajine priniesol dobré meno i nesmiernu hrdosť.

Akufo-Addo uviedol, že správa o úmrtí "jedného z našich najvýznamnejších krajanov" zarmútila celú Ghanu. Na počesť Annana nariadil spustiť na týždeň ghanské vlajky na pol žrde po celej krajine i na diplomatických zastupiteľstvách v zahraničí.

Annan, ktorý bol aj držiteľom Nobelovej ceny mieru, zomrel v sobotu v skorých ranných hodinách v nemocnici vo švajčiarskom Berne vo veku 80 rokov.

"Je mi útechou... že zomrel pokojne vo svojom spánku," napísal Akufo-Addo na sociálnej sieti po tom, ako hovoril s Annanovou manželkou Nane.

Ghanský exprezident John Dramani Mahama uviedol, že "Kofi Annan žil dobre a zasadzoval sa za svetový mier, bezpečnosť a udržateľný rozvoj vo veľmi náročných časoch". "Hrdý syn Ghany a Afriky," citovala ho agentúra Reuters.

"Táto správa bola veľkým šokom," povedal ďalší bývalý prezident John Kufuor pre agentúru AP. Annan podľa neho stále navštevoval Ghanu asi trikrát za rok a ak odtiaľ dostal nejakú pozvánku, tak ju prijal.

So zármutkom reagovali na smrť prvého černošského Afričana, ktorý sa stal najvyšším predstaviteľom svetovej organizácie, ľudia po celom kontinente, píše AP.

"Sme otrasení," uviedla vo vyhlásení Nadácia Nelsona Mandelu. "Afrika a svet prišli o mimoriadneho človeka." Sústrasť prejavili africkí lídri vrátane kenského prezidenta Uhura Kenyattu a juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu.

Nigérijčanka Amina Mohammedová, súčasná námestníčka generálneho tajomníka OSN, vyzdvihla Annana za to, že "dal nádej tým, ktorých hlasy nepočuť", a označila ho za "môjho priateľa, môjho hrdinu a moju inšpiráciu".

Bývalý juhoafrický arcibiskup Desmond Tutu označil úmrtie Annana za "neočakávanú a hroznú stratu". Annan podľa neho "reprezentoval náš kontinent a svet s obrovskou láskavosťou, integritou a úrovňou". Tutu dodal, že zaňho "veľmi ďakujeme Bohu". Smútok zo smrti bývalého šéfa OSN vyjadrili aj európski lídri, ktorí ocenili jeho pokojné, no rázne vodcovstvo.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že Annan bol inšpiráciou pre ňu i mnohých iných vzhľadom na "svoje myšlienky, pevné presvedčenie a, v neposlednom rade, charizmu". Annan podľa nej formoval svetovú organizáciu "ako sotva niekto pred ním", pričom "vedel, ako podnietiť nadšenie, najmä u mladých ľudí". Bol to "pozoruhodný štátnik v službe svetového spoločenstva", citovala kancelárku agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že "nikdy nezabudneme na jeho pokojný a rozhodný pohľad ani na jeho silu v zápasoch".

"Bol titanom medzi svetovými štátnikmi, ktorý videl, čo je zlé, a napravil to," vyhlásil britský expremiér Gordon Brown. Jeho predchodca Tony Blair označil Annana za priateľa, ktorého naposledy videl len pred niekoľkými týždňami.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo vyhlásení napísal, že smúti za "úmrtím môjho starého priateľa a inšpirácie". Dodal, že "najväčšie uznanie, aké môžeme prejaviť Kofimu Annanovi, je udržať jeho odkaz a ducha nažive. Nikdy to nebolo dôležitejšie ako v dnešnom svete."

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na Twitteri uviedol, že Annanova "vľúdnosť by nikdy nemala byť omylom považovaná za slabosť". "OSN a svet prišli o jedného zo svojich gigantov," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že bývalého generálneho tajomníka OSN obdivoval za múdrosť a odvahu, ako aj schopnosť robiť vyvážené rozhodnutia i za tých najnepriaznivejších okolností. Vyzdvihol tiež mimoriadny význam Annanovho "osobného príspevku k budovaniu mierového potenciálu OSN a vyriešeniu radu regionálnych konfliktov".

Exprezident USA Barack Obama pripomenul zásluhy niekdajšieho šéfa OSN. "Kofi Annan bol diplomatom a ľudomilom, ktorý stelesňoval misiu Spojených národov tak, ako len málo iných ľudí," napísal vo vyhlásení s tým, že Annan sa nikdy neprestal usilovať o lepší svet.

Annanov nástupca na poste generálneho tajomníka OSN, juhokórejský diplomat Pan Ki-mun (2007-2016) uviedol, že na zosnulého sa nikdy nezabudne. "Na Annana sa bude vždy spomínať s úctou pre jeho víziu a odvahu udržiavať zásady a ideu Spojených národov".