Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Na Kanárske ostrovy prišlo za uplynulý deň vyše 900 migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hovorca záchrannej služby v piatok uviedol, že ďalšie dve lode s približne 150 ľuďmi na palube sú na ceste na El Hierro.

Madrid 7. októbra (TASR) - Viac ako 900 migrantov dorazilo za posledných 24 hodín na španielske Kanárske ostrovy na niekoľkých drevených člnoch zo západnej Afriky, informovala agentúra AFP, s odvolaním sa na tamojšiu námornú záchrannú službu.

K ich príchodu došlo počas stretnutia lídrov Európskej únie v Granade na juhu Španielska, v centre pozornosti ktorého bola chúlostivá otázka migrácie v dôsledku narastajúceho prílivu migrantov na taliansky ostrov Lampedusa.


Päť lodí priviezlo spolu 526 migrantov na El Hierro, najmenší a najzápadnejší z Kanárskych ostrovov. Ďalšie dve lode dorazili na Tenerife a tri na Gran Canariu. Všetky plavidlá priviezli na Kanárske ostrovy spolu 908 ľudí, vrátanie žien a detí.

Hovorca záchrannej služby v piatok uviedol, že ďalšie dve lode s približne 150 ľuďmi na palube sú na ceste na El Hierro.

Kanárske ostrovy zažili v posledných dňoch prudký nárast migrácie, keďže pašeráci využívajú pokojné počasie a pokúšajú sa previezť ľudí na súostrovie, nachádzajúce sa v Atlantickom oceáne pri severozápadnom pobreží Afriky. V najbližšom bode sú Kanárske ostrovy vzdialené len 100 kilometrov od Maroka.

Na jednom z plavidiel, ktoré zakotvili v El Hierro v utorok (3. októbra), bolo na palube 280 migrantov. Išlo o najväčší počet migrantov na jedinej lodi od roku 1994, keď prevádzači začali pravidelne využívať trasu na Kanárske ostrovy. Na tento malý ostrov s 11.000 obyvateľmi dorazilo za posledný týždeň viac ako 1200 migrantov, čo ochromilo jeho sociálne služby.

Španielske úrady previezli v noci na štvrtok (5. októbra) približne 500 migrantov z ostrova El Hierro na Tenerife.

V posledných rokoch bola migračná trasa na Kanárske ostrovy obzvlášť vyťažená kvôli prísnejším kontrolám v Stredozemnom mori. Stroskotania lodí sú časté, pretože prechod je obzvlášť nebezpečný.

Podľa najnovších údajov španielskeho ministerstva vnútra prišlo medzi 1. januárom a 30. septembrom na Kanárske ostrovy 14.976 migrantov, čo predstavuje nárast o 19,8 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022.