Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Na Filipínach po zemetrasení hlásia dotrasy, hrozbu cunami odvolali

Na archvínej snímke škody po zemetrasení. Foto: TASR Roman Hanc

Filipíny patria ku krajinám s najvyšším rizikom prírodných pohrôm na svete.

Manila 2. decembra (TASR) – Po sobotňajšom silnom zemetrasení v južnej časti Filipín už nehrozia prívalové vlny, oznámilo Tichomorské centrum varovanie pre cunami (PTWC). Oblasť medzitým zasiahli viaceré dotrasy. Správy o veľkých škodách alebo obetiach sa zatiaľ neobjavili. TASR informácie prevzala od agentúr AP a AFP.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,6 nastalo pri východnom pobreží ostrova Mindanao asi hodinu a pol pred polnocou miestneho času. Otrasy vychádzali z hĺbky 32 kilometrov, vyplýva z údajov amerického geologického úradu USGS. Najsilnejší dotras mal podľa nich magnitúdu 6,4.

Varovanie pred cunami vydali okrem amerického PTWC aj filipínsky seizmologický ústav, no tiež úrady v Japonsku. Podľa výstrah mohli vlny dosiahnuť výšku jedného metra, prípadne aj viac.

Filipínske úrady odporučili obyvateľom provincií Surigao Del Sur a Davao Oriental na východnom pobreží ostrova Mindanao, aby sa okamžite presunuli na vyššie položené miesta alebo do vnútrozemia.

Mnohí obyvatelia Mindanaa podľa AP utekali v panike z domovov. Podľa vyjadrení miestnej polície a svedkov bolo zemetrasenie "veľmi silné" a trvalo niekoľko minút, píše AFP.

Pred dvoma týždňami došlo pri Mindanau k zemetraseniu s magnitúdou 6,7, po ktorom hlásili najmenej deväť mŕtvych. Škody zahŕňali zrútený strop v nákupnom stredisku.

Filipíny patria ku krajinám s najvyšším rizikom prírodných pohrôm na svete. V ostrovnej krajine juhovýchodnej Ázie sú časté zemetrasenia a sopečné erupcie, pretože leží na tzv. ohnivom kruhu v Tichom oceáne. Súostrovie tiež zasiahne okolo 20 tajfúnov a tropických búrok ročne.