Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na chodníku v Londýne sa objavil nápis zosmiešňujúci Putina

Na archívnej snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Krátky text sa objavil neďaleko ruského veľvyslanectva.

Londýn 15. marca (TASR) - V reakcii na pravdepodobný útok bojovou otravnou látkou novičok sovietskej výroby, ktorého obeťami sa v anglickom meste Salisbury stali bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija, sa na chodníku pred ruským veľvyslanectvom v Londýne objavil vo štvrtok ironický nápis namierený proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Neznámy autor na chodník neďaleko ruského veľvyslanectva napísal: "Dine at the Russian Embassy, Pasta Polonium, Sarin Spaghetti & Novichokolate, who knows what we Putin." (Navečerajte sa na ruskej ambasáde, špagety polónium, špagety sarín a novičokoláda, ktovie, čo sme do toho dali), pričom posledné slová sú v angličtine slovnou hračkou s menom ruského prezidenta (Putin).

Bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru našli 4. marca na lavičke pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja boli v bezvedomí a ich stav je stále kritický.

Britská premiérka Theresa Mayová v súvislosti s prípadom vyhlásila, že Skripaľ a jeho dcéra Julija boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou zo skupiny novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70.-80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze.

Británia a ďalšie krajiny z útoku na Skripaľa a jeho dcéru obviňujú Rusko, ktoré popiera, že má s incidentom čokoľvek spoločné.