Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Na Berlínskej univerzite ukončila polícia propalestínsku demonštráciu

Policajti odnášajú muža počas propalestínskej demonštrácie na univerzite v Berlíne v utorok 7. mája 2024 Foto: TASR/AP

Účastníci protestu žiadali solidaritu s obyvateľmi v Pásme Gazy, vyjadrovali im podporu a niesli palestínske zástavy.

Berlín 7. mája (TASR) - Približne 100 propalestínskych aktivistov dočasne obsadilo priestranstvo pred Slobodnou univerzitou v Berlíne (FU Berlin). Polícia ich popoludní rozohnala, informuje TASR podľa agentúry DPA a webovej stránky týždenníka Die Zeit.

Účastníci protestu žiadali solidaritu s obyvateľmi v Pásme Gazy, vyjadrovali im podporu a niesli palestínske zástavy. Na priestranstve pred FU Berlin si postavili stany. "Obsadzujeme Slobodnú univerzitu v Berlíne," oznámili.

Vedenie univerzity takúto formu protestu označilo za neprijateľnú. Hovorkyňa univerzity uviedla, že inštitúcia nariadila evakuáciu a privolala políciu, pretože demonštranti odmietli dialóg.

Polícia priestranstvo uzavrela a demonštrantov vyzvala, aby priestor opustili. Voči niektorým použila korenistý sprej a neskôr ich začala po jednom odvádzať, až sa priestor úplne vyprázdnil.

V posledných mesiacoch prepukli na univerzitách v USA protesty voči postupu izraelskej armády v Pásme Gazy a rozšírili sa aj do ďalších krajín. Holandská polícia v utorok rozohnala podobné zhromaždenie na Amsterdamskej univerzite (UvA). Policajná hovorkyňa uviedla, že približne 140 osôb bolo zatknutých.

Demonštranti od pondelka táboria aj pred Viedenskou univerzitou. Študentská únia aj vedenie univerzity sa od tohto protestu dištancovali.

Desiatky študentov vytvorili stanové tábory solidarity s Gazou na univerzitách v Cambridge a Oxforde v Spojenom kráľovstve. Žiadajú, aby tieto inštitúcie prerušili akademické väzby s Izraelom a zrušili aj obchodné vzťahy. Protesty sa konajú aj na univerzite v Kodani v Dánsku a na ďalších v Taliansku, Španielsku a Francúzsku.