Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po dlhoročnej rekonštrukcii otvorila kráľovná Beatrix Rijksmuseum

Ohňostroj počas slávnostného otvorenia zrenovovaného holandského národného múzea Rijksmuseum v Amsterdame Foto: TASR/AP

Otvorenie, ktoré sprevádzal ohňostroj, je jednou z posledných oficiálnych akcii, na ktorých sa 75-ročná holandská kráľovná zúčastnila.

Amsterdam 13. apríla (TASR) - Holandská kráľovná Beatrix dnes otvorila slávne Rijskmuseum v Amsterdame po rekonštrukcii, ktorá trvala desaťročie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pre budovou sa zhromaždili tisíce ľudí. Otvorenie, ktoré sprevádzal ohňostroj, je jednou z posledných oficiálnych akcii, na ktorých sa 75-ročná holandská kráľovná zúčastnila.

Na svojom pôvodnom mieste je len slávna maľba Nočná hliadka od Rembrandta van Rijn. Obraz zachytáva amsterdamskú občiansku hliadku.

Viaceré diela zo zbierky múzea vystavili v širšom kontexte, s podobnými obrazmi, nábytkom, striebrom a keramikou, naaranžovanými v tesnej blízkosti.

Renovácia múzea, ktoré je výstavnou skriňou pre holandské umenie, dejiny námornej mocnosti a spoločnosti obchodníkov, získala v holandských a svetových médiách pochvalné kritiky.

Celková oprava trvala oveľa dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. Stála 375 miliónov eur a architekti museli do dizajnu múzea začleniť aj cyklotrasu a zabezpečiť priestory pod úrovňou mora proti zaplaveniu.