Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Muž podozrivý z útoku v Paríži chcel cielene útočiť na Francúzov

Vojaci hliadkujú po útoku nožom na železničnej stanici Gare de Lyon v Paráži v sobotu 3. februára 2024. Foto: TASR/AP

Podozrivého 32-ročného muža pôvodom z Mali a povolením na pobyt v Taliansku policajti zadržali v sobotu ráno krátko po útoku.

Paríž 6. februára (TASR) - Muž podozrivý z útoku nožom a kladivom na parížskej železničnej stanici Gare de Lyon tam podľa prokurátorky prišiel s úmyslom útočiť na miestnych ľudí, pretože "patria k francúzskemu národu". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Podozrivého 32-ročného muža pôvodom z Mali a povolením na pobyt v Taliansku policajti zadržali v sobotu ráno krátko po útoku, pri ktorom zranil najmenej troch ľudí.

Útočník bodol do brucha a dvakrát udrel kladivom po hlave 66-ročného muža, ktorý sa teraz nachádza v kritickom stave. Zranenia utrpeli ďalší dvaja ľudia, ktorí zakročili proti útočníkovi. Ďalšej žene útočník zapálil tašku.

Za pokus o vraždu na základe rasy, etnickej príslušnosti, národnosti a vierovyznania mu hrozí doživotie. Podozrivý sa podrobil aj psychiatrickému vyšetreniu, ktoré podľa prokurátorky nepreukázalo zníženú trestnú zodpovednosť.

Vyšetrovatelia uviedli, že podozrivý žil do roku 2021 v stredisku spravovanom katolíckym združením v Montalto Dora pri talianskom Turíne. Pre agentúru AFP povedali, že muž bol pozorovaný kvôli psychickým problémom, avšak nikdy neprejavil sklony k násiliu.

Na sociálnej sieti TikTok existuje profil s menom útočníka a nachádza sa na ňom príspevok z 2. decembra, v ktorom autor napísal: "RIP o tri mesiace. Nech ma Alah privíta vo svojom raji". V ďalších videách vyjadroval odpor voči Francúzsku. Narážal na francúzsku vojenskú operáciu v Mali, ktorá sa skončila v roku 2022.