Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Mursí vyzval na národný dialóg a sľúbil zlepšiť ekonomiku

Egyptský prezident Muhammad Mursí Foto: TASR/AP

Novú egyptskú ústavu schválilo v dvojkolovom referende 63,8 percenta voličov.

Káhira 26. decembra (TASR) - Egyptský prezident Muhammad Mursí dnes vyzval všetky politické sily v krajine, aby sa zúčastnili na národnom dialógu a sľúbil urobiť kroky, potrebné na zotavenie sa ekonomiky.

V prvom televíznom prejave k národu od prijatia novej ústavy Mursí povedal, že zvažuje zmeny vo vláde a plánuje zaviesť stimuly, aby bol Egypt atraktívnejším pre investorov, informovala tlačová agentúra Reuters.

Referendum o novej ústave bolo podľa Mursího transparentné a uskutočnilo sa "plne pod dohľadom" občianskej spoločnosti a súdnictva. Zároveň egyptský prezident vzdal hold práci najvyššej volebnej komisie, uviedla DPA.

Novú egyptskú ústavu schválilo v dvojkolovom referende 63,8 percenta voličov. Opozícia tvrdí, že nová ústava zavádza v Egypte vládu islamu a obmedzuje základné slobody.

Noví členovia hornej komory parlamentu zložili slávnostnú prísahu

Slávnostnú prísahu zložilo dnes v Káhire 90 nových členov hornej komory egyptského parlamentu, takzvanej Rady Šúra, ktorých navrhol prezident Muhamad Mursí a ktorí sa pripojili k zvyšným 180 členom tohto zboru zvoleným v parlamentných voľbách začiatkom tohto roka.

Radu Šúra, ktorá je poradným orgánom vlády s dočasným právom prijímať legislatívne zmeny, tvoria predovšetkým členovia Moslimského bratstva a ďalších islamistických hnutí. Dovedna majú islamisti približne 70 percent členov v Rade Šúra, uviedla agentúra DPA.

Novozvolený egyptský prezident Muhammad Mursí prevzal právomoci zákonodarného zboru v auguste po tom, čo Najvyšší ústavný súd rozhodol o rozpustení dolnej komory parlamentu s odôvodnením, že jej členovia boli zvolení na základe neplatného zákona.

Termín nových volieb do dolnej komory, už druhých po zosadení vlády dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka pred dvoma rokmi, ešte zatiaľ nebol stanovený, pripomína DPA.