Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Muftí bol po útoku v Kazani zranený, jeho zástupca zastrelený

Ildus Fajzov Foto: TASR/AP

V Tatarstane, kde až do vlaňajška neregistrovali prejavy násilia islamských extrémistov, sa v uplynulých 12 mesiacoch zosilnil ich vplyv.

Moskva/Kazaň 19. júla (TASR) - Najvyšší predstavitelia moslimskej komunity v ruskom Tatarstane, muftí Ildus Fajzov a jeho zástupca Valiulla Jakupov, sa takmer v rovnakom čase stali dnes v Kazani terčom atentátov.

Vozidlo muftího - kritika radikalizmu - explodovalo vo chvíli, keď sa cirkevný hodnostár chystal doň nastúpiť v centre mesta. Výbuch 63-ročného muftího odhodil od vozidla typu Toyota Land Cruiser, ktoré sa následne ocitlo v plameňoch. Zraneného Fajzova previezli do nemocnice, informovali policajné zdroje a ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Ako ďalej informovali vyšetrovatelia, zatiaľ neznámy páchateľ zastrelil pred bydliskom muftího zástupcu Valiullu Jakupova.

Podľa ruských zdrojov išlo o historika, autora viacerých publikácií, ktorý bol neskrývaným odporcom wahhábizmu, radikálnej vetvy islamu.

Aj v Tatarstane, kde až do vlaňajška neregistrovali prejavy násilia islamských extrémistov, sa v uplynulých 12 mesiacoch zosilnil ich vplyv. Prejavilo sa to aj na prítomnosti viacerých ozbrojených skupín v tejto časti Ruska, obývanej početnou moslimskou populáciou. Extrémisti, ktorých cieľom je vytvorenie islamského štátu, príležitostne útočia aj na náboženských predstaviteľov, ktorých obviňujú zo spolupráce s ruskými úradmi.

K dnešným akciám v Kazani sa doteraz nikto neprihlásil.