Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Za útokmi na severe Mozambiku stojí nová islamistická skupina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obyvatelia prevažne moslimskej provincie Cabo Delgado už niekoľko mesiacov čelia násilným útokom ozbrojencov, ktorí v tamojších dedinách vraždia a lúpia.

Maputo 18. júna (TASR) - Na severe Mozambiku útočí nová nábožensko-extrémistická skupina Sunna wa Džamá, ktorá sa prvý raz dostala do povedomia vlani v októbri. Obyvatelia prevažne moslimskej provincie Cabo Delgado už niekoľko mesiacov čelia násilným útokom ozbrojencov, ktorí v tamojších dedinách vraždia a lúpia.

Násilie eskalovalo počas uplynulých týždňov, čo prinútilo približne 3000 ľudí utiecť z danej oblasti. Len od konca mája si útoky vyžiadali najmenej 30 mŕtvych, informovala v pondelok spravodajská stanica France 24.

Islamistická skupina Sunna wa Džamá vznikla už v roku 2014, ale svoje aktivity vystupňovala vlani v októbri, keď zaútočila na policajnú stanicu a kasáreň v meste Mocímboa da Praia v zmienenej provincii.

"Členovia skupiny Sunna wa Džamá sú väčšinou socioekonomicky marginalizovaní mladí ľudia bez riadneho vzdelania alebo oficiálneho zamestnania. Pridávajú sa k nim rôzni imigranti hľadajúci príležitosti, náboženskí lídri vzdelaní v zahraničí a miestni obchodníci," tvrdia akademici z Maputskej univerzity.

Členovia tejto skupiny sa odlišujú od bežných moslimov, ktorí tvoria 17 percent obyvateľstva Mozambiku, oholenými hlavami, bradami a bielymi turbanmi. Skupina začala svoju činnosť ako náboženská sekta, ktorá sa postupne zmenila na partizánsku skupinu, podobne ako Boko Haram v Nigérii.

Sunna wa Džamá si kladie za cieľ zaviesť radikálny výklad islamského práva šaría, politické požiadavky však zatiaľ nepredložila. Podľa analytikov má prepojenia na extrémistickú organizáciu aš-Šabáb v Somálsku. Aš-Šabáb poskytuje mozambickej skupine peniaze pochádzajúce z ilegálneho obchodu s drahokamami, drogami a drevom.