Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Mossad: Hamas odmietol návrh na prímerie v Pásme Gazy

Dym stúpa z izraelského leteckého útoku v utečeneckom tábore Jebaliya v pásme Gazy, sobota 13. apríla 2024. Foto: TASR/AP

USA, Egypt a Katar sa usilujú sprostredkovať prímerie v konflikte a minulý týždeň sa uskutočnili rokovania v egyptskej Káhire.

Tel Aviv 14. apríla (TASR) - Izraelská bezpečnostná služba Mossad v nedeľu oznámila, že palestínske militantné hnutie Hamas odmietlo najnovší návrh medzinárodných sprostredkovateľov na prímerie vo vojne v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Odmietnutie návrhu podľa Mossadu návrhu potvrdzuje, že šéf hnutia Hamas v Pásme Gazy Jahja Sinwár nechce humanitárnu dohodu a návrat rukojemníkov, naďalej pokračuje vo využívaní napätej situácie s Iránom a má za cieľ celkové vystupňovanie napätie v oblasti Blízkeho východu. Mossad to uviedla vo vyhlásení, ktoré zverejnila kancelária izraelského premiéra, dodáva AFP.

USA, Egypt a Katar sa usilujú sprostredkovať prímerie v konflikte a minulý týždeň sa uskutočnili rokovania v egyptskej Káhire. Hnutie Hamas v sobotu uviedlo, že sprostredkovateľom v Egypte a v Katare zaslalo svoju odpoveď na návrh prímeria, ktorý dostalo minulý pondelok (8. apríla).

Ten zahŕňal šesťtýždňové zastavenie bojov a výmenu približne 40 rukojemníkov za stovky palestínskych väzňov vrátane 100 odsúdených na doživotné väzenie za vraždu Izraelčanov. Došlo by tiež k zvýšeniu dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a k návratu mnohých - údajne až 150.000 - presídlených Palestínčanov do toho, čo po izraelskej vojenskej operácii zostalo z ich domovov.

Hamas trvá na svojich pôvodných požiadavkách, medzi ktorými je trvalé prímerie a stiahnutie okupačných síl z celého územia Pásma Gazy, píše AFP.