Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Moslimovia na celom svete slávia sviatok íd al-fitr, záver ramadánu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Iráne sa moslimským veriacim prihovoril najvyšší duchovný, ajatolláh Alí Chameneí, ktorý vyzdvihol vysokú účasť Iráncov na minulotýždňových pochodoch pri príležitosti Dňa Jeruzalema.

Gaza/Kábul 15. júna (TASR) - Moslimovia na celom svete v piatok slávia sviatok íd al-fitr, ktorý trvá tri dni a končí sa ním pôstny mesiac ramadán.

Ako informovala agentúra AP, niekoľko stoviek Palestínčanov z pásma Gazy sa na tradičnej rannej modlitbe, ktorou sa začína íd al-fitr, zišlo v blízkosti pohraničného múru s Izraelom. Ide o súčasť už týždne trvajúcich protestov proti blokáde palestínskych území židovským štátom.

K modliacim sa pri hraničnom plote sa pridal aj vodca hnutia Hamas Ismáíl Haníja, ktorý sa vyslovil za pokračovanie protestov.

Haníja vo svojom príhovore vyhlásil, že protesty pri hraniciach s Izraelom "oživili palestínsku otázku" a znovu na ňu upútali pozornosť sveta. Vyjadril sa pochvalne aj o uznesení Valného zhromaždenia OSN, ktoré tento týždeň obvinilo Izrael z použitia nadmernej sily proti palestínskym demonštrantom.

Sýrsky prezident Bašár Asad sa v piatok modlil v mešite v meste Tartús, ktoré počas sedem rokov trvajúcej občianskej vojny zostalo jeho baštou, keďže tam žije početná menšina alavitov, ku ktorým patrí aj Asadova rodina.

V Iráne sa moslimským veriacim prihovoril najvyšší duchovný, ajatolláh Alí Chameneí, ktorý vyzdvihol vysokú účasť Iráncov na minulotýždňových pochodoch pri príležitosti Dňa Jeruzalema. Irán si od islamskej revolúcie z roku 1979 pripomína Deň Jeruzalema vždy v posledný piatok moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

Podobné demonštrácie tradične sprevádzajú prejavy nepriateľstva voči Spojeným štátom a Izraelu, ktorý ako štát Irán neuznáva.

Chameneí uviedol, že účasť bola vyššia ako po minulé roky. Iránsky prezident Hasan Rúhání vo svojom posolstve vyjadril nádej, že "palestínska zem sa s Božou pomocou vráti do rúk jej majiteľov".

Afganský prezident Ašraf Ghaní vo svojom príhovore apeloval na hnutie Taliban, aby súhlasilo s predĺžením na tri dni vyhláseného prímeria. Prímerie nadobudlo účinnosť v piatok o polnoci miestneho času a potrvá tri dni. Ghaní vyzval Taliban, aby namiesto obnovenia bojov pristúpilo na začatie rokovaní.

Agentúra AP uviedla, že Taliban s prímerím súhlasil, ale jeho vodca Hajbatulláh Achúndzáda zopakoval svoju požiadavku, že pred rokovaniami s afganskou vládou chce mať rozhovory s USA.

V prvý deň sviatku íd al-fitr moslimovia prichádzajú do mešít a modlia sa tam. Sviatok trvá tri dni. Deti počas neho nosia nové oblečenie a dostávajú peňažné darčeky. Príbuzní a priatelia sa navzájom navštevujú a konzumujú sviatočné jedlá.