Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Mordauntová má údajne podporu 90 poslancov, tvrdí jej tím

Penny Mordauntová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Uzávierka nominácií je v pondelok o 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ), kandidáti potrebujú podporu najmenej 100 poslancov.

Londýn 24. októbra (TASR) - Líderka britskej Dolnej snemovne Penny Mordauntová má údajne pre svoju kandidatúru na post šéfky Konzervatívnej strany podporu 90 poslancov, tvrdí zdroj z jej kampane. Verejne ju však zatiaľ nepodporilo ani 30 poslancov. TASR informuje na základe správ prevzatých z britských médií.

"Prekonali sme hranicu 90 hlasov. V záujme strany je, aby sa naši členovia mohli vyjadriť," uviedol v textovej správe pre stanicu Sky News nemenovaný zdroj z Mordauntovej tímu.

Bývalého ministra financií Rishiho Sunaka podporuje v boji o post lídra Konzervatívnej strany a budúceho premiéra Spojeného kráľovstva viac ako polovica konzervatívnych poslancov, vyplýva z prepočtov denníka The Guardian. Do 11.30 h (12.30 h SELČ) mal podporu 182 poslancov, čo sa rovná 51 percentám celkového počtu kresiel, ktoré majú toryovci v parlamente.

Po tom, čo sa expremiér Boris Johnson rozhodol neuchádzať sa opätovne o funkciu šéfa vlády, sa za Sunaka postavila napríklad bývalá ministerka vnútra Priti Patelová či minister zahraničných vecí James Cleverly. Na stranu Mordauntovej prešli podľa The Guardian len dvaja Johnsonovi podporovatelia - Michael Fabricant a Giles Watling.

Uzávierka nominácií je v pondelok o 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ), kandidáti potrebujú podporu najmenej 100 poslancov. Ak sa Mordauntovej dovtedy nepodarí získať na svoju stranu 100 poslancov, Sunak sa stane lídrom strany a následne aj premiérom.

Ak Mordauntová získa pod svoju nomináciu dostatok poslancov, prebehne medzi poslancami Konzervatívnej strany nezáväzné hlasovanie s cieľom zistiť, kto z kandidátov má väčšiu podporu. Následne bude môcť o lídrovi strany hlasovať do piatku v zabezpečenom internetovom hlasovaní členská základňa.