Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Moravskosliezsky kraj sužuje smog

Ilustračné foto Foto: TASR

Ovzdušie v Sliezsku a na severe Moravy patrí k najznečistenejším v ČR. Najhoršia je tam situácia vždy v jesenných a zimných mesiacoch.

Praha/Ostrava 21. októbra (TASR) - Vysoká koncentrácia kúsočkov poletujúceho prachu v ovzduší sužuje obyvateľov Moravskosliezskeho kraja. Nie je to nič prekvapujúce, pred týmto vývojom súvisiacim s inverziou varovali už v uplynulých dňoch meteorológovia, informovali české médiá.

Medzičasom však koncentrácia prachu prevyšuje maximálnu povolenú úroveň viac ako dvojnásobne, v niektorých lokalitách ešte výraznejšie.

Kým povolených je 50 mikrogramov prachu na meter kubický, realita vo Věřňoviciach dnes predstavovala 166 mikrogramov, zvýšené hodnoty namerali aj v Bohumíne, Karvinej, Ostrave-Zábřehu, celkove až v desiatich lokalitách regiónu.

Ovzdušie v Sliezsku a na severe Moravy patrí k najznečistenejším v ČR. Najhoršia je tam situácia vždy v jesenných a zimných mesiacoch. Aj keď nemusí nevyhnutne vyvolať ochorenia, predstavuje nemalý problém predovšetkým pre občanov s dýchacími ťažkosťami.