Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Protesty v Mjanmarsku pripomínajú výročie zadržania novinárov Reuters

Súd v Mjanmarsku odsúdil dvoch reportérov agentúry Reuters na sedem rokov väzenia za nelegálne prechovávanie oficiálnych dokumentov. Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters vo februári uverejnila podrobnú správu o masakre a vojenský tribunál v apríli odsúdil sedem vojakov na desať rokov väzenia.

Rangún 12. decembra (TASR) - Novinári a pravicové skupiny sa v stredu zhromaždili v mjanmarskom meste Rangún, aby si pripomenuli prvé výročie zadržania dvoch reportérov agentúry Reuters, informovala agentúra DPA. Dvojicu žurnalistov odsúdili na sedem rokov väzenia za reportáže o vojenskom masakri moslimskej menšiny Rohingov.

Novinári a ľudskoprávni aktivisti opätovne žiadajú, aby boli uväznení reportéri Ťjo Sou U a Wa Lone prepustení a aby súd rozsudok zrušil. Organizátori protestov rozdávali letáky a kusy oblečenia s nápisom "Žurnalistika nie je zločin!" a žiadali prepustenie reportérov.

Novinári Ťjo Sou U a Wa Lone písali o masakre rohinských civilistov príslušníkmi mjanmarskej armády v dedine In Din v septembri 2017. Oboch zatkli v Rangúne 12. decembra minulého roka za to, že údajne disponovali dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia im za porušenie štátneho tajomstva hrozilo až 14 rokov väzenia.

Približne 700.000 Rohingov muselo vlani ujsť z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom miestnej armády, ktorú Organizácia Spojených národov a Spojené štáty obvinili z páchania násilia na tejto menšine.

Agentúra Reuters vo februári uverejnila podrobnú správu o masakre a vojenský tribunál v apríli odsúdil sedem vojakov na desať rokov väzenia.