Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Misia EÚ pri Tel Avive bola terčom vandalského útoku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac vyjadril v súvislosti s vandalským činom "zdesenie" a rozhodne odsúdil "hanebný vandalizmus", ktorého terčom bola budova misie EÚ v Izraeli.

Tel Aviv 16. septembra (TASR) - Známa izraelská pravicová aktivistka dostala na dva týždne zákaz priblížiť sa k sídlu veľvyslanectva EÚ v Izraeli po tom, ako v nedeľu večer na steny v jeho vstupných priestoroch červenou farbou nastriekala nápisy kritizujúce politiku EÚ.

Ako informovala agentúra DPA, Šefi Fazová sa po čine sama prihlásila na polícii. Na akcii sa zúčastnila aj jej matka Mejrav.

Na steny budovy v lokalite Ramat Gan pri Tel Avive, kde sídli zastúpenie EÚ v Izraeli, dvojica žien nasprejovala nápis "Nemecké peniaze zabíjajú Židov" či "EÚ, zmizni!"

Na videozázname, ktorý nasnímala počas svojho vandalského činu a ktorý zverejnili médiá v Izraeli, Fazová vyzýva EÚ, aby sa "buď prestala miešať do domácej politiky (v Izraeli), dotovať teroristov a financovať ilegálnu imigráciu, alebo zmizla z Izraela".

"Z vašich peňazí sa financujú vraždy našich detí. Na vašich rukách je krv našich detí, krv mojej Šir," hovorí na videozázname Fazovej matka. Jej dcéra Šir prišla o život v roku 2017, keď vodič nákladného auta zámerne vrazil do skupiny chodcov vo východnom Jeruzaleme.

Izrael v minulosti obvinil EÚ z financovania organizácií, ktoré majú spojenie s terorizmom.

Podľa agentúry DPA Fazová pred novinármi vyhlásila, že polícia ju prepustila na kauciu. Polícia to zatiaľ nepotvrdila, ale v nedeľu večer informovala, že celá záležitosť je v štádiu vyšetrovania.

Podľa denníka The Times of Israel v čase vandalského útoku v budove zastúpenia EÚ nikto nebol, keďže v nedeľu tento úrad nepracuje.

Hovorca misie EÚ v Izraeli vyhlásil, že "tento incident, ktorý mal za cieľ zastrašiť EÚ a jej personál, je poľutovaniahodný a zaslúži si odsúdenie". Dodal, že zastúpenie EÚ je v kontakte s izraelskou políciou a ministerstvom zahraničných vecí, aby zaistilo vykonanie potrebných krokov súvisiacich s vyšetrovaním a prijatie primeraných bezpečnostných opatrení.

Hovorkyňa EÚ Maja Kocijančičová medzičasom na sociálnej sieti Twitter napísala, že incident je "poľutovaniahodným vandalským činom" a že očakáva jeho rýchle vyšetrenie a potrestanie vinníkov.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac vyjadril v súvislosti s vandalským činom "zdesenie" a rozhodne odsúdil "hanebný vandalizmus", ktorého terčom bola budova misie EÚ v Izraeli.