Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Britský minister obrany Wallace sa nebude uchádzať o premiérsky post

Na archívnej snímke minister obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Ben Wallace. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Trussová po šiestich týždňoch v úrade vo štvrtok ohlásila svoju rezignáciu. Poslanci Konzervatívnej strany preto teraz budú voliť jej nástupcu.

Londýn 21. októbra (TASR) - Britský minister obrany Ben Wallace v piatok uviedol, že sa nebude uchádzať o premiérsky post, aby na ňom nahradil odchádzajúcu premiérku Liz Trussovú. Zároveň oznámil, že sa vo voľbe nového predsedu britskej konzervatívnej strany – teda aj budúceho premiéra krajiny – prikláňa k podpore Borisa Johnsona. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Cítim, že najväčšiu hodnotu môžem vytvoriť tým, že udržím ľudí v bezpečí a budem ministrom obrany... Je to práca, ktorú robím a hodlám robiť, takže tentokrát sa nebudem uchádzať o premiérsky post" uviedol Wallace.

Trussová po šiestich týždňoch v úrade vo štvrtok ohlásila svoju rezignáciu. Poslanci Konzervatívnej strany preto teraz budú voliť jej nástupcu. Kandidáti na post predsedu Konzervatívnej strany a tiež britského premiéra potrebujú od poslancov získať aspoň 100 hlasov. V prípade, že sa poslanci nezhodnú na jednom mene, budú o novom lídrovi rozhodovať aj ďalší členovia strany

Favoritom na post nového lídra strany je Trussovej predchodca Boris Johnson a bývalý britský minister financií Rishi Sunak. Ani jeden z nich však ešte nepotvrdil, či sa o tento post budú uchádzať.

Na otázku, koho by Wallace podporil odpovedal: "V súčasnosti by som sa priklonil k Borisovi Johnsonovi".