Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Odvolávaný Babiš pohrozil premiérovi Sobotkovi súdom

Na archívnej snímke zľava: Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek. Foto: TASR/AP

Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka v reakcii na Twitteri uviedol, že sa výzvou nenechá zastrašiť.

Praha 23. mája (TASR) - Písomný apel na premiéra Bohuslava Sobotku podaný už 18. mája, aby prestal s verejnými vyjadreniami v zmysle, že sa vyhýbal plateniu daní alebo zneužíval finančnú správu, zverejnil dnes, deň pred odvolaním z funkcie, na jednej zo sociálnych sietí minister financií a líder hnutia ANO Andrej Babiš.

Babiš v predžalobnej výzve upozornil premiéra, že v opačnom prípade sa bude chrániť súdnou cestou. "Dôrazne sa ohradzujem proti tomu, že verejne klamem, že sa akýmkoľvek spôsobom vyhýbam plateniu daní, že som štát oklamal na daniach alebo že zneužívam finančnú správu," uvádza sa v Babišovej výzve.

Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka v reakcii na Twitteri uviedol, že sa výzvou nenechá zastrašiť.

Podľa jeho slov "sú zastrašovanie a lož obvyklými metódami miliardára Babiša pri preberaní firiem. Teraz to praktizuje i v politike. Ja sa od neho zastrašiť nenechám", dodal Sobotka.

Miloš Zeman sa stretol s budúcim šéfom rezortu financií Ivanom Pilným



Prezident ČR Miloš Zeman prijal dnes popoludní v Prahe dezignovaného ministra financií Ivana Pilného (72), s ktorým hovoril predovšetkým o podobe návrhu štátneho rozpočtu na rok 2018.

Budúci šéf rezortu financií, ktorého hlava štátu vymenuje do funkcie v stredu, konštatoval, že sa mu návrh jeho predchodcu vo funkcii Andreja Babiša, ktorého prezident v súlade s návrhom premiéra odvolá, zdá rozumný. Pilný súčasne zopakoval, že nevidí dôvody na personálne zmeny na dobre fungujúcom ministerstve, informoval spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24.

Na archívnej český prezident Miloš Zeman.
Foto: TASR/AP


Pilný označil rozhovor so Zemanom za priateľský. Vyplynulo z neho, že na mnoho vecí má s prezidentom rovnaký názor, čo sa, ako poznamenal, u vrstovníkov stáva.

Trochu odlišný názor majú obaja na Šumavu, ale podľa Pilného to nie je to nič dramatické.

Pred stredajším odvolaním Andreja Babiša z funkcií prvého podpredsedu vlády a ministra financií sa prezident stretne aj s týmto lídrom koaličného hnutia ANO. Termín ich schôdzky však zatiaľ nie je známy.

Na budúci týždeň prezident vymenuje do funkcie vicepremiéra ministra životného prostredia Richarda Brabca, Babišovho straníckeho kolegu.

V budúcotýždňovom programe hlavy štátu figuruje aj prijatie odstupujúcej ministerky školstva Kateřiny Valachovej.